Zelfvertrouwen vergroten oefeningen

Puber zelfvertrouwen vergroten

Zelfvertrouwen vergroten oefeningen voor pubers

Wanneer je puber zelfvertrouwen heeft dan heeft hij geloof in zijn eigen capaciteiten en waarde als persoon. Jongeren met zelfvertrouwen hebben over het algemeen een positiever beeld over zichzelf en hun vermogen om met moeilijkheden om te gaan. Ook hebben deze jongeren meer succes in het leven omdat ze meer durven en niet zo bang zijn om fouten te maken. Het zelfvertrouwen kan groeien en in dit blog zal ik oefeningen uitlichten die kunnen helpen om het zelfvertrouwen een boost te geven. 

Zelfvertrouwen vergroten oefeningen

Het kan helpen wanneer je puber positiever tegen zichzelf leert te praten. Zo kan hij leren luisteren naar wat hij precies denkt en z’n negatieve gedachten observeren. Zodra hij bewust wordt van wat hij denkt kan hij de gedachten leren ombuigen naar positieve gedachten zoals: “Dit gaat mij lukken” in plaats van “Dit kan ik niet”. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Focus op successen

Je kan samen met je puber eens kijken naar wat hij de afgelopen jaren allemaal heeft gedaan en bereikt. Dit kunnen kleine en grote dingen zijn. Schrijf het eens allemaal op en laat je puber ontdekken welke vaardigheden hij heeft geleerd. Deze oefening zorgt ervoor dat je puber zich weer bewust wordt van waar hij allemaal tot in staat is. Dit geeft een zelfvertrouwen boost. 

Stel doelen

Misschien wil je puber leren om voor een groep te spreken. Dit is een mooi doel om samen op papier te zetten. Het helpt om dit grote doel op te breken in kleine doelen. Zo kan hij beginnen met op papier zetten waarover hij wil spreken. Vervolgens is het tweede doel bijvoorbeeld dat hij steekwoorden op kleine post-it’s schrijft. Daarna kan hij als derde doel voor zichzelf in de spiegel praten etc. 

Ga nieuwe uitdagingen aan

Het kan helpen wanneer je puber eens een nieuwe hobby oppakt, een nieuwe taal leert spreken of een muziekinstrument leert spelen. Nieuwe uitdagingen geven een boost in het zelfvertrouwen van je kind. Natuurlijk kost het tijd en energie maar wanneer je kind zijn draai heeft gevonden geeft dit positieve energie. 

Misschien is dit ook nog interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen