Zelfvertrouwen therapie of coaching?

Puber

Zelfvertrouwen therapie of coaching?

In een klein stadje woont een 16-jarige jongen genaamd Tim. Tim is een slimme en vriendelijke jongen, maar hij worstelt met een diepgeworteld gebrek aan zelfvertrouwen. Zijn zelftwijfel draagt hij als een onzichtbare last, waardoor hij terughoudend is om nieuwe uitdagingen aan te gaan of zelfs maar zijn gedachten en gevoelens te delen. Zijn ouders, bezorgd om het teruggetrokken gedrag van hun zoon, beginnen zich ondertussen af te vragen hoe ze hem het beste kunnen helpen. Als ouders stonden ze voor de keuze: zelfvertrouwen therapie of coaching? Ze waren op zoek naar de juiste begeleiding om Tim te helpen zijn zelfbeeld te verbeteren en sterker in het leven te staan.

Een verhaal van zelfontdekking

Tim’s ouders herinnerden zich het moment dat ze zich realiseerden dat er iets moest gebeuren. Ze zagen Tim worstelen met zijn zelfvertrouwen, vooral in sociale situaties. Zijn vrolijke glimlach verdween langzaam, en hij trok zich steeds meer terug in zijn eigen wereld. Na een moeizaam gesprek met hun zoon besloten ze actie te ondernemen. Ze kwamen in contact met een jongerencoach, iemand die gespecialiseerd is in het begeleiden van adolescenten door hun uitdagingen heen. De coach werkte met Tim aan het ontdekken van zijn sterke punten, het stellen van realistische doelen en het ontwikkelen van strategieën om met zijn angsten om te gaan. Gedurende enkele maanden zag Tim enige vooruitgang. Hij leek meer betrokken bij sociale activiteiten en toonde tekenen van groeiend zelfvertrouwen.

Nieuw! Online Cursus Sociaal en Sterk als Introvert

Help je kind om zich sociaal zelfverzekerd te voelen, zonder dat hij of zij zich anders hoeft voor te doen. Laat je kind zijn of haar eigen, unieke manier van communiceren ontdekken en ontwikkelen met de online cursus: Sociaal en sterk als introvert. 

Sociaal als puber

Het verschil tussen therapie en coaching

Zelfvertrouwen coaching, zoals Tim ontving, richt zich vaak op het stellen van doelen, het identificeren van obstakels en het ontwikkelen van vaardigheden om die obstakels te overwinnen. Coaching is doorgaans gericht op het hier en nu, met een focus op actie en resultaat. Het is een waardevolle benadering voor veel jongeren, omdat het hen praktische tools biedt om met dagelijkse uitdagingen om te gaan. Therapie daarentegen gaat dieper in op de onderliggende oorzaken van emotionele en psychologische problemen. Het kan helpen bij het verkennen van trauma’s uit het verleden, het begrijpen van patronen in het denken en het aanpakken van diepgewortelde emotionele kwesties. Voor sommige jongeren kan therapie nodig zijn om blijvende veranderingen in zelfvertrouwen te bewerkstelligen.

Wanneer naar een jongerencoach?

Jongerencoaching kan zeer effectief zijn voor een tiener zoals Tim. Als het gebrek aan zelfvertrouwen vooral te maken heeft met sociale interacties, academische prestaties of het stellen van doelen, kan een jongerencoach waardevolle begeleiding bieden. Jongerencoaching is ook geschikt wanneer de tiener actiegericht is en bereid is om te werken aan het verbeteren van zijn zelfvertrouwen. Het is een proces dat de nadruk legt op empowerment, het aanmoedigen van de jongere om zijn eigen capaciteiten te ontdekken en te ontwikkelen.

Wanneer jongerencoaching niet voldoende is

Hoewel jongerencoaching veel voordelen heeft, zijn er momenten waarop het niet voldoende is. Als het gebrek aan zelfvertrouwen diep geworteld is in diepere emotionele kwesties, zoals angststoornissen, depressie of traumatische ervaringen, kan het nodig zijn om professionele therapie te overwegen. Therapeuten hebben de expertise om te werken met complexere psychologische en emotionele problemen. Ze kunnen de tiener helpen bij het begrijpen en verwerken van diepere emoties en gedachten die het zelfvertrouwen belemmeren. Therapie biedt een veilige ruimte voor zelfreflectie en groei, en het kan de basis leggen voor langdurige verandering.

De weg naar herstel

Voor Tim en zijn ouders bleek jongerencoaching de sleutel tot succes te zijn. De coach hielp Tim bij het ontwikkelen van praktische vaardigheden en strategieën en dit gaf hem genoeg kracht om vervolgens zelf aan de slag te gaan en het geleerde in de praktijk te brengen! Als ouders is het essentieel om de behoeften van je kind te begrijpen en open te staan voor verschillende benaderingen. Soms is coaching de juiste stap, terwijl in andere gevallen therapie meer geschikt is. Het belangrijkste is dat ouders actief betrokken zijn, communiceren met hun kind en samenwerken met professionals om een gezonde weg naar zelfvertrouwen en welzijn te creëren. In de reis naar zelfvertrouwen is er geen one-size-fits-all oplossing. Elk individu heeft zijn eigen unieke behoeften en uitdagingen. Door samen te werken met een coach of therapeut, kunnen ouders de beste ondersteuning bieden om hun tiener te helpen gedijen in het leven en een sterk gevoel van zelfvertrouwen op te bouwen. Mocht je dit blog tot het einde hebben gelezen en twijfelen of jongerencoaching iets voor je kind is dan kan je mij altijd bellen of mailen. Ik denk graag met je mee!

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen