Zelfrespect

Wanneer heeft je kind zelfrespect?

Zelfrespect staat gelijk aan het hebben van zelfvertrouwen. Jongeren die weinig zelfvertrouwen hebben vinden hun eigen mening niet zo belangrijk. De mening van anderen vinden zij waardevoller. Deze jongeren passen zich sneller aan en schuiven eigen behoeften en gevoelens aan de kant. Daarentegen durven jongeren die wel zelfrespect hebben op zichzelf te vertrouwen. Ze waaien niet met alle winden mee en geven aan wat ze zelf willen (Prinsen, 2009). Ook durven ze een impopulaire mening te verkondigen terwijl de rest van de groep er anders over denkt. Al is dit laatste een vaardigheid die volwassenen ook niet altijd onder de knie hebben en nog moeten leren ontwikkelen.

Oorzaken van weinig zelfrespect

– onverwerkte negatieve sociale ervaringen uit het verleden
– regelmatig negatief beoordeeld worden door anderen
– familie en/ of vrienden die met nare opmerkingen je elke keer onderuit proberen te halen

Gevolgen

– negatieve gedachten hebben over jezelf
– de mening van anderen overschatten
– kritiek van anderen uitvergroten
– op anderen ‘leunen’ en zelf weinig inbrengen
– bijna geen initiatief tonen
– focus op eigen tekortkomingen in plaats van kwaliteiten

Zelfrespect en kiezen voor een positieve omgeving

Jongeren die last hebben van verlegenheid interpreteren situaties vaak negatief. Soms is de interpretatie van deze jongeren terecht. Een negatieve omgeving waar jongeren voortdurend last hebben van nare opmerkingen is niet bevordelijk. Mogelijk is het een idee om samen met je kind te kijken wat jullie kunnen doen om de omgeving te veranderen. Misschien helpt het wanneer je kind op een andere hobby of sport gaat en nieuwe mensen leert kennen?

En hoe is het contact met de familie? Verloopt dit ontspannen of wordt er vaak negatief gesproken? Het veranderen van het gedrag van familieleden gaat helaas niet. Het kan voor een opluchting zorgen om minder vaak contact te hebben. Jongeren mogen leren selectiever te worden met wie ze vaak contact hebben en met wie minder vaak. Het getuigt van zelfrespect om hierin een keuze te maken!
Wanneer je kind situaties onterecht negatief interpreteert kan het helpen wanneer je kind pedagogische begeleiding krijgt. Begeleiding kan je kind helpen om negatieve gedachten te doorgronden. De pedagogische begeleiding helpt om situaties anders te bekijken. Je kind wordt uitgedaagd om deze negatieve gedachten te tackelen en om te zetten naar positiviteit.

Verder lezen over zelfvertrouwen? Klik dan hier:

Wil je meer informatie of advies om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten?

Neem dan contact met mij op via info@jongassertief.nl

Bron
Prinsen, H. (2009) Mijn kind is een kanjer! Help je kind bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Bohn Stafleu van Loghum Houten

Avatar
Latest posts by Angela Reijnhoudt (see all)

Plaats een reactie

Call Now Button
Chat openen
X