Zakgeld brugklas: hoeveel geef je je kind?

Zakgeld brugklas

Het geven van zakgeld is een goede manier om je puber om te leren gaan met geld. Je puber wordt zich bewust van wat iets kost en wat ervoor nodig is om het te kunnen kopen. Ook leren ze dat geld écht op is wanneer ze het in één keer uitgeven. Pubers leren op die manier met vallen en opstaan de waarde van geld kennen en dit is helemaal oké. 

Enkele tips

  • Het is handig om elke maand hetzelfde bedrag  aan je puber te geven op een vast tijdstip. Je salaris krijg je immers ook op een vaste dag elke maand. 
  • Bespreek met je puber wat hij/zij wel of niet van het zakgeld moet betalen. Je kan bijvoorbeeld afspreken dat je kind geen verjaardagscadeautjes hoeft te betalen voor vrienden.
  • Wordt je puber een jaartje ouder? Geef je puber dan ook weer iets meer zakgeld. Zo leert je puber stap voor stap met een groter bedrag om te gaan. 
  • Fouten maken moet! Ookal vind je dat je puber geld uitgeeft aan nutteloze dingen.. laat je kind zelf ervaren en leren. Dit hoort bij de ontwikkeling!

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Zakgeld brugklas 12 jaar

De meeste brugklassers krijgen tussen de 17 en 20 euro zakgeld. In vergelijking met de basisschool krijgt je puber nu te maken met tussenuren en pauzes waar je wat lekkers kan halen bij de kantine. Sommige pubers moeten hun telefoonabonnement betalen van hun zakgeld. Zo leren ze dat er maandelijks geld gespaard moet worden waar ze niet aan mogen zitten. 

Zakgeld 13 jaar

Gemiddeld gezien krijgt een puber van 13 jaar tussen de 20 en de 22 euro zakgeld. Veel pubers shoppen tegenwoordig online. Via vrienden, vlogs en online reclame worden ze verleid spullen te kopen. Want tsja als je beste vriendin dat leuke truitje online heeft gekocht voor een paar euro dan wil je dat natuurlijk ook! Bespreek de gevaren van online shoppen daarom goed met je kind. Hoe kan je veilig online betalen? Hoe kan je zien of een webshop betrouwbaar is etc, 

Zakgeld 14 jaar

Gemiddeld gezien krijgt een puber van 14 jaar tussen de 22 en 25 euro zakgeld. Maar liefst 73% van de 14 jarigen koopt hiervan iets online. Als 14 jarige is het ook een leuk idee om een klein zakcentje te verdienen door middel van een heitje voor een karweitje. Denkend aan lege plastic statiegeldflessen ophalen en auto’s wassen van de buren. Zo leert je kind zijn eigen geld te verdienen en geld nog beter op waarde te schatten. 

Zakgeld 15 jaar

Gemiddeld genomen krijgen pubers van 15 jaar tussen de 22 tot 30 euro zakgeld. Het is ook dé leeftijd dat er officieel gewerkt mag worden. Mits er niet meer dan twee uur per dag naast een schooldag gewerkt wordt! Je kind kan bijvoorbeeld gaan vakkenvullen, folders bezorgen of fruit plukken. 

Zakgeld overige leeftijden

16 jaar: tussen de 20 en de 25 euro.
17 jaar: tussen de 22 en 26 euro
18 jaar: tussen de 21 en 26 euro. 

Bron: Nibud

 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen