In iedereen zit een wereldverbeteraar!

Extravert of introvert

Nynke Susanna Hospes (20 jaar) is op het moment dat ik haar spreek net teruggekomen van haar reis uit Nieuw-Zeeland. Ze heeft voor een half jaar stagegelopen bij ‘The Peace Foundation’. Dit is een organisatie die trainingen aanbiedt op scholen om onderling vrede te bevorderen. Het is even wennen voor haar om weer terug in Nederland te zijn en ze kijkt met een goed gevoel terug op haar reis. Het is niet de eerste keer dat ze een half jaar in haar eentje in het buitenland is geweest. Zo was haar eerste reis voor een half jaar naar Canada en hier heeft ze keihard voor moeten sparen in haar middelbareschooltijd.

Zingeving is iets prachtigs

Momenteel studeert ze culturele maatschappelijke vorming. Ze noemt het ook wel ‘de creatieve social work opleiding’. Ze zit nu in het derde jaar en wanneer ze klaar is wil ze graag voor zichzelf beginnen. Zo heeft ze de wens om aan de slag te gaan met een bijzondere methodiek uit Nieuw-Zeeland. Deze methodiek is ontwikkeld door de organisatie Project Wayfinder en focust zich op thema’s zoals zelfbewustzijn, skills, wereldbewustzijn en zingeving. De methodiek stimuleert jongeren na te denken over de eigen kwaliteiten en interesses en helpt hen te onderzoeken wat hun ‘why’ is op aarde. Wat geeft je leven zin? Op welke manieren kunnen jongeren hun kwaliteiten inzetten om de wereld er mooier uit te laten zien? De methodiek is gebaseerd op de wijsheid van de verhalen van de wereldreizigers van vroeger, die met behulp van patronen zoals de sterrenhemel hun weg over de aarde konden vinden. Metaforen zoals de sterrenhemel worden bij Project Wayfinder gebruikt om het abstracte begrip ‘zingeving’ makkelijker te begrijpen.

Introvert versus extravert

Vijf jaar geleden had Nynke nog last van verlegenheid en had ze moeite om contact te leggen met andere mensen. Ze worstelde daarnaast ook met haar neiging om zichzelf terug te trekken en vond sociaal contact toch best vermoeiend. Haar broer kwam opeens met een persoonlijkheidstest www.16personalities.com . Hij was zo enthousiast dat hij de hele familie strikte om die test maar eens te doen. Hier kwam naast alle andere karaktereigenschappen uit dat ze introvert is. Ze ging er meer over lezen en alle puzzelstukjes vielen op zijn plaats.

Extraverte verwachtingen mogen de deur uit!

Op het moment dat ze meer zelfinzicht kreeg ging ze ook positiever naar zichzelf kijken. De positieve kanten van introversie zijn volgens Nynke:

– Rust en de tijd nemen
– Ruimte geven aan anderen
– Luisteren
– Goed alleen kunnen zijn

Volgens Nynke is de samenleving vrij extravert ingericht. Zeker op scholen wordt er veel gewerkt in groepen en dit kost haar toch heel wat energie. Het helpt haar om rust in te plannen thuis en het mensen gewoonweg uit te leggen dat ze introvert is. Veel mensen weten het verschil niet tussen introversie en extraversie en dit merkte ze ook op de opleiding. Dit gaf haar inspiratie om samen met een klasgenoot een mini documentaire te maken om het verschil tussen introversie en extraversie te verduidelijken. Dit heeft haar geholpen en haar klasgenoten begrijpen haar nu ook een stuk beter. Ze wil andere introverte jongeren ook meegegeven dat ze zich vooral niet moeten aanpassen aan de sociale extraverte verwachtingen van de maatschappij. Je hoeft niet te veranderen en je mag zijn wie je bent! Focus op je kwaliteiten en op jouw ‘why’ in deze wereld!

ps: Nynke is de derde die ik heb geïnterviewd voor de introverte rolmodellen blogreeks. Nynke, dankjewel voor je positieve inbreng en wat een gave plannen heb je! Ik wens je het allerbeste! Mocht je denken: ‘wat leuk, ik wil ook een rolmodel zijn voor introverte jongeren en geïnterviewd worden?’ Neem dan vooral even contact met mij op (Angela Reijnhoudt) via info@jongassertief.nl en help mij met mijn motto: ‘Hoe meer trotse introverte jongeren hoe beter!’

Nog meer lezen? Leer de andere introverte rolmodellen kennen! 

Nabil (25 jaar)
Sla die koetjes en kalfjes maar over!

Denise (21 jaar)
Gun jezelf uitdagingen en blijf jezelf ontwikkelen als mens!

Petra (22 jaar)
Introverte leiders, bestaan die wel?

Nikki (21 jaar)
Wat is normaal? Weten we dat tegenwoordig wel?

Fatima (23 jaar)
Elke dag afspreken met vriendinnen? Liever niet!

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen