Welke fases zijn er in de puberteit?

Puberteit pubers

Wat is de puberteit?

De puberteit is een overgangsfase van kindertijd naar volwassenheid. Tijdens de puberteit verandert er op cognitief, psychosociaal en fysiek vlak een hele hoop. Meiden krijgen te maken met groeiende borsten en jongens krijgen een lage stem en baardgroei. Daarnaast verandert het zelfbeeld, de identiteit, de sociale relaties en de emotieregulatie. Niet alleen pubers veranderen maar ook ouders groeien mee met hun kind. Qua opvoeding vraagt het heel wat van ouders. 

Vanaf welke leeftijd begint de puberteit?

De start van de puberteit verschilt tussen jongens en meisjes. Bij jongens start de puberteit tussen de 9 en de 14 jaar. Bij meiden start de puberteit tussen de 8 en de 13 jaar. In deze leeftijdsfase zal je als ouder merken dat je kind een sterke behoefte heeft aan autonomie en zich anders gaat uitdrukken. Het kan best een opgave zijn om je kind vanaf deze leeftijdsfase op te voeden. Hierover later meer in dit blog!

Nieuw! Online Cursus Sociaal en Sterk als Introvert

Help je kind om zich sociaal zelfverzekerd te voelen, zonder dat hij of zij zich anders hoeft voor te doen. Laat je kind zijn of haar eigen, unieke manier van communiceren ontdekken en ontwikkelen met de online cursus: Sociaal en sterk als introvert. 

Sociaal als puber

Welke fases zijn er in de puberteit?

Fase 1: Prepuberteit 
Qua gedrag verandert er nog niet zoveel, maar het lichaam is zich klaar aan het maken op de puberteit. 

Fase 2: Vroege puberteit
In deze fase verandert het lichaam van je kind. Denkend aan borstontwikkeling bij meiden en schaamhaar bij jongens. 

Fase 3: Midden-puberteit
In deze fase vinden de grootste veranderingen plaats. Denkend aan de verdere groei van de borsten bij meiden, okselhaar, penisgroei en gezichtsgroei bij jongens.

Fase 4: Late puberteit
Dit is de fase waarin de laatste lichamelijke veranderingen te zien zijn. Zoals de laatste fase van groei in lengte en de ontwikkeling van het lichaam in definitieve vorm. 

Fase 5: Postpuberteit
In deze fase is het lichaam volledig volgroeid en stabiliseren de hormonale niveaus. 

Met welk pubergedrag kan je als ouder te maken krijgen?

 

De puberteit is een leuke maar tegelijkertijd ook een uitdagende tijd. Je kan te maken krijgen met stemmingsschommelingen van je puber denkend aan geïrriteerd, boos of verdrietig gedrag zonder aanwijsbare reden. Daarnaast kan je puber zich vaker dan normaal terugtrekken en meer tijd op zijn kamer doorbrengen. Sommige pubers vertonen meer risicovol gedrag zoals roken, drinken, drugsgebruik etc. Daarnaast kunnen pubers zich opstandig opstellen en kunnen er thuis meer conflicten plaatsvinden. 

Hoe kan je als ouder omgaan met je puber?

Aan de ene kant is het heel belangrijk om je puber ruimte te geven. Je puber wil zichzelf ontdekken en heeft behoefte aan privacy en zelfstandigheid. Aan de andere kant mag je ook echt grenzen stellen. Bespreek met je puber wat je belangrijk vindt en waarom je deze regels opstelt. Ook is het belangrijk om uit te leggen wat de consequenties zijn wanneer de regels niet worden nageleefd. Blijf daarnaast positief en benoem welke dingen je puber goed doet. Dit versterkt de band tussen jullie. Want tegenover 1 kritiekpunt staan 5 complimenten (en deze regel is ook goed toe te passen in je relatie). We groeien immers van positieve feedback!

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen