Wat zijn voorbeelden van sociale vaardigheden?

Voorbeelden sociale vaardigheden puber

Wat zijn voorbeelden van sociale vaardigheden?

Er zijn een hoop sociale vaardigheden denkend aan: luisteren, vragen, doorvragen, verhaal samenvatten, verhaal vertellen, samenwerken, assertief reageren, conflicthantering, complimenten geven, opbouwende kritiek geven etc. In dit blog zal ik extra toelichten op welke manier je deze sociale vaardigheden kan toepassen. Daarnaast zal ik nog aandacht besteden aan de karaktereigenschappen introversie en extraversie

Actief luisteren

Pubers die bij mij coaching of een groepstraining volgen leer ik altijd actief te luisteren. Ze leren open vragen te stellen die beginnen met wie, wat, waar, waarom en hoe. Deze vragen geven je gesprekspartner alle ruimte om te spreken. Dit is anders wanneer een vraag gesloten is. Hierop kan de gesprekspartner alleen ja of nee antwoorden. Jongeren leren tijdens de coaching vragen te stellen, door te vragen en het verhaal van de ander samen te vatten.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Verhaal vertellen

Voor sommige jongeren kan het heel spannend zijn om uit zichzelf iets te vertellen. Ze hebben last van gedachten zoals: ‘Wat zal iemand ervan vinden?’ of ‘Misschien zeg ik iets raars?’ Deze gedachten weerhouden jongeren om gedachten met elkaar te delen. Tijdens de training heb ik hier ook aandacht voor en jongeren leren hun negatieve gedachten niet zo serieus te nemen. Ook leren ze over wat voor onderwerpen ze bijvoorbeeld iets kunnen vertellen. 

Assertief reageren 

Zeker wanneer jongeren samenwerken kunnen er weleens botsingen ontstaan. De één wil een bepaalde richting op en de ander juist niet. Hoe kan je dan assertief reageren? Tijdens de training krijgen jongeren hier handvatten in. Zo leren ze bijvoorbeeld de ik – boodschap te gebruiken: ‘Ik voel mij teleurgesteld omdat we eerst iets hadden afgesproken en dit gaat nu niet door’. 

Complimenten geven en opbouwende kritiek

Ook het geven van complimenten is een voorbeeld van een sociale vaardigheid. Wanneer je iemand een compliment geeft versterkt dit het contact en de ander voelt zich gewaardeerd. Er is zelfs een landelijke complimenten dag in het leven geroepen! Daarnaast kan je een compliment ook verpakken tijdens het geven van opbouwende kritiek. Zo kan je de sandwichmethode toepassen: zeg eerst iets positiefs, kom dan met een verbeterpunt en sluit af met iets positiefs. 

Introvert of extravert

De mate van introversie of extraversie zegt iets over de manier waarop je energie op doet. Extraverte pubers krijgen energie van in contact zijn met anderen. Introverte pubers krijgen energie van alleen zijn, Daarnaast houden introverte jongeren van kwalitatief sterke vriendschappen en deze zijn vaak op één hand te tellen. Extraverte jongeren hebben juist weer een uitgebreide vrienden en kennissenkring waar ze veelal oppervlakkig contact mee onderhouden.

Allebei even waardevol

Allebei de karaktereigenschappen zijn even waardevol. De één vult de ander aan. Introverte jongeren zijn meer de luisteraars en extraverte jongeren meer de praters. Allebei kunnen ze leren van elkaar. Zo kunnen extraverte jongeren leren om vaker een stilte te laten vallen en introverte jongeren vaker hun eigen verhaal in te brengen. Sociaal gezien hebben ze allebei hun sterke kanten. 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen