Enig kind. Wat zijn de voordelen?

Enig kind puber

Wanneer ben je enig kind?

Wanneer je enig kind bent dan betekent dit dat je geen broers of zussen hebt. Het is een gezinsstructuur waarbij er maar één kind is in het gezin. In veel culturen is het gebruikelijk om meerdere kinderen te hebben al zijn er ook veel gezinnen waarin bewust wordt gekozen voor één kind. Er zijn verschillende redenen waarom ouders kiezen voor één kind zoals medische of financiële redenen.

Wat zijn de voordelen van enig kind zijn?

Enig kinderen krijgen meer aandacht van hun ouders. Dit komt omdat ze hun aandacht niet hoeven te verdelen over meerdere kinderen en daardoor meer tijd en energie overhouden om te richten op hun puber. Daarnaast is er ook geen rivaliteit tussen broers en zussen en zijn er daardoor minder conflicten in het gezin. Ook zijn enig kinderen vaak erg zelfstandig. Ze hebben geleerd om zichzelf alleen te vermaken. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Wat zijn de nadelen van enig kind zijn?

Enig kinderen kunnen druk voelen om aan de verwachtingen van hun ouders te voldoen. Ze kunnen teveel verantwoordelijkheid voelen om hun ouders tevreden te stellen. Dit kan zorgen voor stress of zelfs angst. Daarnaast hebben enig kinderen weinig ervaring met het delen van spullen met anderen. Ook het oefenen van het sluiten van compromissen en onderhandelen lopen ze zonder broers of zussen mis. 

Iedereen is anders

Natuurlijk is ieder enig kind anders en is geen enkele situatie hetzelfde. De voor en nadelen die ik net heb benoemd gelden niet voor alle enig kinderen. Daarnaast kunnen ouders ook bepaalde opvoedvaardigheden toepassen om te voorkomen dat hun kind bepaalde nadelen ondervind. Denkend aan het aanmoedigen van sociale interactie en het organiseren van activiteiten met andere pubers. 

Misschien is dit ook interessant om te lezen: 

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen