Wat zijn de kenmerken van hooggevoeligheid?

Wat zijn de kenmerken van hooggevoeligheid bij tieners

Wat zijn de kenmerken van hooggevoeligheid?

Pubers die hooggevoelig zijn worden ook wel HSP (Highly Sensitive Person) genoemd. Ze hebben in vergelijking met andere pubers een diepgaande verwerking van prikkels. Daarnaast zijn ze gevoelig voor subtiele signalen uit de omgeving. In dit blog lees je meer over de kenmerken van hooggevoeligheid en ontdek je of je puber ook hooggevoelig is. Hooggevoeligheid is overigens geen stoornis maar een karaktereigenschap. 

Opsomming van de belangrijkste kenmerken

  1. Hooggevoelige pubers ervaren emoties en indrukken zeer intens en diepgaand. Ze kunnen daardoor sneller overspoeld raken door situaties. 
  2. Hooggevoelige pubers kunnen sneller overprikkeld worden door lawaai, geuren en andere prikkels. Ze hebben meer dan gemiddeld behoefte aan rust en stilte.
  3. Hooggevoelige pubers zijn door hun gevoeligheid erg empathisch. Ze kunnen zich goed inleven en verplaatsen in de gevoelens en behoeften van anderen. 
  4. Hooggevoelige pubers hebben veel oog voor details en zien al snel subtiele veranderingen in de omgeving die anderen niet opmerken.
  5. Hooggevoelige pubers hebben een diepgaande verwerking en hebben tijd nodig om de ervaringen te verwerken en op te reflecteren. 
  6. Hooggevoelige pubers kunnen heel creatief en fantasierijk zijn. Dit komt omdat ze een rijke innerlijke belevingswereld hebben. 
  7. Hooggevoelige pubers zijn erg gevoelig voor sfeer. Wanneer ze samen zijn met een groep mensen kunnen ze intuïtief goed aanvoelen wat er binnen de groep speelt. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Is je puber hooggevoelig?

Mogelijk herken je je puber in één of meerdere kenmerken. Het kan dan interessant zijn om de ‘Hooggevoelig kind test‘ te doen. Bij elk kenmerk kan je aanvinken of het van toepassing is op je zoon of dochter. En misschien kan je de test ook voor jezelf doen om te kijken hoe jij scoort. Vaak erven kinderen deze mooie karaktereigenschap van hun ouders. 

Tips 

Het is voor hooggevoelige pubers ontzettend belangrijk om voldoende rust te nemen om weer op te laden. Ook is het belangrijk dat ze leren grenzen te stellen en weten wat hun triggers zijn. Ze mogen echt leren om ‘nee’ te zeggen wanneer iets te veel wordt. Hooggevoeligheid is echt een kracht mits het goed wordt ingezet. Door middel van vallen en opstaan leren pubers steeds beter wat bij hun past en wat niet. Mocht je puber met zichzelf worstelen en hier hulp in kunnen gebruiken dan kunnen jullie altijd even met mij bellen Ik denk graag met jullie mee!

 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen