Wat te doen tegen eenzaamheid onder jongeren?

Wat te doen tegen eenzaamheid onder pubers

Wat te doen tegen eenzaamheid onder jongeren?

Ik krijg regelmatig te horen van ouders dat hun kind geen vrienden heeft of geen aansluiting heeft op school. Hun puber is verandert van een spontaan persoon in een grijze muis. Wat ik vaak zie is dat deze jongeren afleiding zoeken in het gamen. Tijdens het gamen spreken ze wel leeftijdsgenoten maar dit blijft op een oppervlakkig niveau hangen. Op social media zien jongeren dat hun klasgenoten wél naar een feestje zijn geweest en dit is vaak erg confronterend. 

Wat zijn de gevolgen van een eenzame jeugd?

Jongeren die hun eenzaamheid gevoelens niet aanpakken lopen risico op het ontwikkelen van allerlei problemen. Zo kunnen ze last krijgen van verlegenheid / sociale angst. Ze zijn bang voor wat anderen van ze vinden en denken dat ze stom of lelijk zijn. Ze trekken zich terug en ontnemen zichzelf de kans om wél contact te zoeken met anderen. Zo zitten ze in een vicieuze cirkel waar ze zelf moeilijk uit komen. Eenzaamheid kan op de langere termijn zelfs een depressie, verslaving of gezondheidsproblemen uitlokken. 

Wat kan je doen om eenzaamheid onder jongvolwassenen te verminderen?

Er zijn verschillende organisaties waar jongeren terecht kunnen. Zo zijn er jongerenwerkers bij welzijnsorganisaties die met jongeren kunnen meedenken. Ouders kunnen weer terecht bij het Centrum Jeugd en Gezin. Al is de eerste stap altijd dat jongeren zelf erkennen dat ze eenzaam zijn en hulp kunnen gebruiken. De huisarts kan ook altijd met deze jongeren meedenken en kijken wat de opties zijn in de omgeving. Tijdens mijn groepstrainingen heb ik ook regelmatig jongeren die zich eenzaam voelen en graag meer vrienden willen maken. 

Hoe kan je als ouder je eenzame puber helpen?

Heel cliché maar praten en luisteren is altijd stap één. Zorg ervoor dat je kind zich bij je op zijn gemak voelt. Het kan helpen wanneer jullie bijvoorbeeld gaan wandelen of een ritje met de auto gaan maken. Naast elkaar zitten of wandelen praat vaak net wat makkelijker dan wanneer jullie tegenover elkaar zitten. Benoem wat je ziet bij je puber en dat je je zorgen maakt. Uiteindelijk moet de motivatie bij je puber vandaan komen om iets aan zijn situatie te willen veranderen. Heb daarom geduld en geef je puber de ruimte. Mocht je je hart willen luchten dan kan je altijd bij mij terecht voor een gesprek! Samen met jou kan ik meedenken over jullie situatie. Ik doe dat graag!

 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen