Wat kan je doen tegen stress bij tienermeisjes?

Tienermeisjes stress

Wat kan je doen tegen stress bij tienermeisjes?

Tienermeisjes kunnen om verschillende redenen last hebben van stress. Hierbij kan je denken aan de druk om te presteren, sociale druk, familieproblemen etc. Daarnaast hebben tienermeisjes te maken met hormonale veranderingen omdat ze in de puberteit zitten. Ze kunnen zich boos, verdrietig of somber voelen zonder te weten wat de reden precies is. In dit blog geef ik tips wat je kan doen om stress te verminderen bij je tiener.

Realistische planning maken

Het kan helpen wanneer je kind leert hoe ze een goede en realistische planning kan maken voor haar school en activiteiten. Overzicht zorgt voor rust en je kind kan daardoor goed inschatten hoeveel tijd een bepaalde taak gaat kosten. Plan niet alleen maar de dingen die ‘moeten’ maar ook leuke dingen zoals een hobby, sport of sociale afspraken. 

Voldoende beweging

Tieners trekken zich vaker terug dan normaal en zijn veel op hun kamer te vinden. Ze creëren steeds meer hun eigen leven en vinden privacy heel belangrijk. Je krijgt als ouder minder te horen van je kind en dit is heel normaal. Om stress te verminderen is het wel belangrijk dat je kind gaat bewegen. Stimuleer je tiener om op een sportclub te gaan of bijvoorbeeld met een vriendin te gaan volleyballen. Je kind maakt tijdens het sporten in de hersenen stofjes aan die de stemming meteen verbeteren en stress tegengaan! Dit is beter dan heel de dag op haar kamer zitten!

Voldoende slaap

De slaapkwaliteit van je tiener is erg belangrijk. Voldoende slaap zorgt al meteen voor een vermindering van stressklachten. Laat staan wanneer je kind altijd goed slaapt! Zorg ervoor dat je kind ‘s avonds geen smartphone meer gebruikt en bijvoorbeeld een boekje gaat lezen voor het slapen. Je kind raakt op die manier in een slaperige gemoedstoestand en kan beter inslapen. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Ontspanning

Regelmatig ontspannen is ontzettend belangrijk en helemaal wanneer je tiener z’n stresslevels wil verlagen. Laat je kind activiteiten doen waar zij van geniet denkend aan: lezen, muziek luisteren, creatief bezig zijn, afspreken met vriendinnen etc. Iedereen ontspant op zijn of haar eigen manier. Het geeft ook inzicht in hoeverre je tiener introvert of extravert van karakter is. Extraverte meiden krijgen energie wanneer ze samen zijn met anderen. Introverte meiden krijgen energie wanneer ze alleen zijn. 

Hart luchten

Wanneer je tiener last heeft van stress en bijvoorbeeld op korte termijn te maken heeft met een deadline of presentatie kan het helpen wanneer je tiener haar hart leert luchten. Vertellen waar je mee zit kan helpen om stresslevels te verlagen. Moedig je tiener dus aan om bij jou of familie en vrienden haar hart te luchten. Naast dat je hart luchten stresslevels verlaagt voelt je tiener zich ook meteen emotioneel gesteund. Win win dus!

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen