Inhoudsopgave
ToggleWat is sociale angst?
Jongeren met sociale angst zijn uitzonderlijk angstig en gestrest voor sociale situaties. Hierbij kan gedacht worden aan het bijwonen van een feestje, in de pauze contact zoeken met leeftijdgenoten, eten/drinken in het bijzijn van anderen of met iemand praten over koetjes en kalfjes. Ze hebben last van negatieve gedachten zoals: ‘Ik ben raar’, ‘Ik heb toch niks interessants te vertellen’, ‘Ik zie er niet uit’ etc. Deze gedachten en overtuigingen belemmeren deze jongeren in het ondernemen van stappen.
Wat is de oorzaak van sociale angst?
Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom jongeren sociale angst hebben. Zo kan het komen door een combinatie van biologische factoren. Jongeren hebben dan in de hersenen een verhoogde gevoeligheid voor angst. Ook kan sociale angst een genetische oorzaak hebben. Zo kunnen familieleden ook sociale angst hebben en hebben jongeren dit van hun ouders geërfd. Daarnaast kunnen jongeren negatieve ervaringen hebben gehad in het verleden zoals pesten, verwaarlozing, misbruik waardoor ze sociale angst hebben ontwikkelt.
Heeft je puber last van verlegenheid?
De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:
- Op iemand af kan stappen
- Met iemand een praatje kan maken
- Een gesprek gaande kan houden
- Vriendschappen aan kan gaan en kan onderhouden

Wat is het gevolg?
Jongeren die rond blijven lopen met sociale angst kunnen steeds meer sociale situaties gaan vermijden. Ze gaan bijvoorbeeld spijbelen van school. Daarnaast kunnen ze overmatig blijven piekeren wat kan uiten in slecht slapen. Ze hebben meer of juist minder eetlust en kunnen last krijgen van paniekaanvallen. Ook kunnen ze last krijgen van lichamelijke symptomen zoals trillen, beven, zweten, blozen, hyperventileren of zelfs flauwvallen.
Wat is het verschil tussen verlegenheid, sociale angst en een sociale fobie?
Sociale angst is officieel een psychische aandoening. Sociale fobie wordt het ook wel genoemd en betekent in feite hetzelfde. Verlegenheid daarentegen is een milde vorm van sociale angst. Veel jongeren hebben last van verlegenheid en af en toe verlegen zijn is heel normaal. Desalniettemin is het hebben van verlegenheid alsnog heel lastig en kan het het leven van jongeren beperken. Wanneer pubers situaties gaan vermijden en zichzelf te erg terugtrekken kan het verstandig zijn om hulp te zoeken. Twijfel je? Ik kan altijd met je meedenken. Dit doe ik graag!