Wat is sociaal gedrag?

Wat is sociaal

Wat is sociaal gedrag?

Jongeren hebben naar mate ze ouder worden steeds meer contact met andere jongeren. De behoefte om erbij te horen is sterk aanwezig. Het opdoen van positieve sociale ervaringen helpt jongeren om de leeftijdsfase goed door te komen. Ouders krijgen weleens van school te horen dat hun kind op sociaal vlak achterloopt. Via dit artikel zal er antwoord worden gegeven op de vraag: wat is sociaal gedrag? Sociaal gedrag kan worden opgedeeld in verschillende vaardigheden en kwaliteiten. Hierbij kan gedacht worden aan:

– het aangaan van vriendschappen
– het onderhouden van vriendschappen
– het beoordelen van een sociale situatie
– bereid zijn je aan te passen aan de groepsnorm
– opkomen voor jezelf en voor een ander
– je mening geven
– hulp aanbieden en aannemen
– omgaan met conflicten

Verschil in sociale voorkeur

De ene jongere is de andere niet. Zo heeft iedereen een unieke mix van verschillende karaktereigenschappen. De één houdt meer van één op één gesprekken of kleine groepjes. De andere vindt het heerlijk om met iedereen te kletsen en gedijt het beste in een grote vriendengroep. De één houdt meer van diepgang in gesprekken en houdt liever zijn mond als het over koetjes en kalfjes gaat, De ander kan uren lang praten over ‘niks’ en maakt graag oppervlakkig contact met anderen. De één krijgt weer energie door alleen te zijn en trekt zich na een lange schooldag het liefste even terug. De ander krijgt energie van contact met anderen en spreekt het liefste zo veel en zo vaak mogelijk af. Oftewel de één is meer introvert van karakter en de ander juist meer extravert van karakter. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Is sociaal gedrag aan te leren?

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat jongeren sociaal gedrag kunnen aanleren. Deze jongeren kregen tijdens de onderzoeken handvatten in het ontwikkelen van verschillende sociale vaardigheden. Zo hebben ze geleerd hoe ze een gesprek kunnen beginnen en gaande kunnen houden. Ook hebben ze geleerd hoe ze belangstelling kunnen tonen en hulp kunnen aanbieden. De jongeren die deze vaardigheden hebben aangeleerd lieten na verloop van tijd flinke vooruitgang zien in de sociale omgang. Iemands karakter daarentegen (introvert/extravert) en de sociale voorkeur blijft grotendeels hetzelfde. Tijdens de opvoeding kunnen deze karaktereigenschappen enigszins ‘bijgeschaafd’ worden maar in essentie blijft de persoonlijkheid stabiel. Het is als ouder daarom ook belangrijk om de sociale kwaliteiten van zowel introverte als extraverte jongeren te erkennen. 

Interpretatie van sociaal gedrag

Wanneer jongeren last hebben van verlegenheid of sociale angst heeft dit invloed op hoe ze sociaal gedrag van een ander interpreteren. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer jongeren hier last van hebben het voor hen kan helpen om sociale situaties positiever te leren interpreteren. Sommige jongeren zijn namelijk sneller geneigd om negatief te denken wanneer iemand ze bijvoorbeeld per ongeluk een duw geeft. Terwijl later juist blijkt dat diegene die dit heeft gedaan geen kwade bedoelingen had. Een gedachte zoals: ‘Hij duwt mij opzettelijk!’ kan voor negatieve emoties zorgen. Terwijl de gedachte: ‘Hij duwde mij per ongeluk en dit kan gebeuren’ juist voor positieve emoties zorgt (Feldman, 2009).

Verlegen of introvert?

Jongeren die van nature meer introvert zijn worden vaak verlegen genoemd terwijl dit eigenlijk niet klopt. Jongeren die verlegen zijn hebben namelijk last van sociale angst. Ze zijn bang voor de mening van anderen en hebben vaak negatieve gedachtenpatronen zoals ‘Ze vinden mij raar of dom’. Introverte jongeren kunnen verlegen zijn maar dit is lang niet altijd het geval. Ze zijn juist erg selectief met wie ze omgaan en kunnen zichzelf goed alleen vermaken. Ze houden meer van diepgang in gesprekken en zijn belangstellend in het contact met anderen. Ze zijn meer de luisteraars dan de praters tenzij ze over een onderwerp praten waar ze erg enthousiast over zijn. Ze hebben een andere mix van sociale vaardigheden in vergelijking met extraverte jongeren. Mocht je dit lezen en twijfelen of je puber worstelt met verlegenheid en eens willen praten dan kan dat! Ik denk graag met je mee!

Misschien is dit ook interessant om te lezen:


Referenties

Feldman, R. S. (2009). Ontwikkelingspsychologie. Pearson Education Benelux

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen