Wat is sociaal gedrag?

Wat is sociaal gedrag?

Jongeren hebben naar mate ze ouder worden steeds meer contact met andere jongeren. De behoefte om erbij te horen is sterk aanwezig. Het opdoen van positieve sociale ervaringen helpt jongeren om de leeftijdsfase goed door te komen. Ouders krijgen weleens van school te horen dat hun kind op sociaal vlak nog niet voldoende presteert. Via dit artikel zal er antwoord worden gegeven op de vraag: wat is sociaal gedrag?

Sociaal gedrag kan worden opgedeeld in verschillende vaardigheden. Hierbij kan gedacht worden aan:

– aangaan van vriendschappen
– onderhouden van vriendschappen
– beoordelen van een sociale situatie
– bereid zijn je aan te passen aan de groepsnorm
– opkomen voor jezelf
– je mening geven
– hulp aanbieden en aannemen
– omgaan met conflicten

Is sociaal gedrag aan te leren?

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat jongeren sociaal gedrag kunnen aanleren. Deze jongeren kregen handvatten in het ontwikkelen van verschillende sociale vaardigheden. Zo hebben ze geleerd hoe ze een gesprek kunnen beginnen en gaande kunnen houden. Ook hebben ze geleerd hoe ze belangstelling kunnen tonen en hulp kunnen aanbieden. De jongeren die deze vaardigheden hebben aangeleerd lieten na verloop van tijd flinke vooruitgang zien in de sociale omgang.

Daarnaast heeft onderzoek ook aangetoond dat het kan helpen om sociale situaties positiever te interpreteren. Sommige jongeren zijn namelijk sneller geneigd om negatief te denken wanneer iemand ze per ongeluk duwt. Terwijl diegene die dit heeft gedaan geen kwade bedoelingen had. Een gedachte zoals: ‘hij duwt mij opzettelijk!’ kan voor negatieve emoties zorgen. Terwijl de gedachte: ‘Hij duwde mij per ongeluk en dit kan gebeuren’ juist voor positieve emoties zorgt (Feldman, 2009).

Wil je meer informatie of advies over het sociale gedrag van je kind?

Neem dan contact op met: info@jongassertief.nl

Bron
Feldman, R. S. (2009). Ontwikkelingspsychologie. Pearson Education Benelux

Avatar
Laatste berichten van Angela Reijnhoudt (alles zien)

Plaats een reactie

Call Now Button
Chat openen
X