Wat is smalltalk?

Wat is smalltalk puber

Wat is smalltalk?

‘Wat is smalltalk?’ Dit vragen jongeren uit mijn groepstraining zich regelmatig af. Ik vertel dan dat het echte ‘onzin’ gesprekjes zijn. Alhoewel het eigenlijk hele nuttige gesprekjes zijn. Ik geef vaak het voorbeeld van stel je leert een nieuw iemand kennen. Dan ga je ook niet meteen je hele levensverhaal vertellen, toch? Je start in feite met een luchtig gesprekje. Vaak begrijpen jongeren dan wel wat ik bedoel. 

Goed worden in smalltalk

De jongeren die bij mij coaching of een training volgen, willen vaak wat beter worden in smalltalk. Ze willen wat vaker op anderen leren afstappen en weten waarover ze het dan precies kunnen hebben. Vaak inventariseren we samen als groep over welke onderwerpen je kan beginnen. Hierbij kan je denken aan praten over het weer, dat je bij de kapper bent geweest, wat je nog precies voor schoolwerk moet afronden, waar iemand naar toe wil op vakantie etc. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

‘Ik ben saai’

Jongeren die een training bij mij volgen hebben vaak last van negatieve gedachten zoals: ‘Ik ben saai’, ‘Ik ben dom’. ‘Ik heb toch niks boeiends te vertellen’ etc. Het zijn gedachten die ook meteen voor spanning en stress zorgen. Door middel van verschillende oefeningen probeer ik met deze jongeren de gedachten uit te dagen en aan te pakken. Vaak komen ze er achter dat ze niet de enige zijn die zo negatief denken. Ze oefenen in de groep en krijgen steun van elkaar en daardoor meer zelfvertrouwen. 

Wat voor karakter heb je?

Tijdens de coaching of groepstraining heb ik ook altijd aandacht voor het karakter van jongeren. Introverte jongeren houden niet zo van smalltalk en gaan liever meteen de diepte in tijdens een gesprek. Ik leer ze dat het wel handig is om smalltalk ‘onderwerpen’ achter de hand te houden zodat je altijd iets te zeggen hebt. Maar inzicht in het eigen karakter geeft vaak wel een grote opluchting voor deze jongeren. Ze vergelijken zich vaak met extraverte jongeren die altijd wel wat te zeggen hebben. 

Introvert en extravert

Daarnaast houden introverte jongeren meer van één op één gesprekken en kleine groepjes. Dit in tegenstelling tot extraverte jongeren die goed gedijen in grote kennissen en vriendengroepen. Ik vertel deze jongeren vaak dat ze helemaal oké zijn zoals ze zijn. Ze hebben gewoon een andere ‘sociale voorkeur’. 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen