Wat is normaal? Weten we dat tegenwoordig nog wel?

Normaal, gewoon, normaal gedrag

Nikki Pommer (21 jaar) reageerde enthousiast op mijn oproep op LinkedIn en wil graag rolmodel zijn voor introverte jongeren. Want hoe meer trotse introverte jongeren hoe beter! Introversie wordt nog regelmatig verward met verlegenheid terwijl het een hele normale karaktereigenschap is. Ook Nikki is het erover eens dat jongeren niet hoeven te voldoen aan de ‘extraverte norm’ en gewoon zichzelf mogen zijn. Ze heeft hier haar eigen ervaringen mee en is sinds kort tot de ontdekking gekomen dat ze introvert is van karakter. Tijdens het interview kwamen we al snel uit op de vraag ‘Wat is normaal?’ en Nikki heeft hier zo haar eigen kijk op.

Eigen boek!

Tijdens het gesprek met Nikki was ik al snel onder de indruk. Wat heeft ze al veel gedaan als zelfstandig ondernemer op haar twintigste! Haar onderneming heet ‘Say Nik!’ en ze heeft ondertussen haar eigen boek gelanceerd, ontwikkelt een eigen podcast, schrijft blogs, spreekt regelmatig op scholen en bij gemeentes en helpt bedrijven in het ontwikkelen van hun eigen communicatiestrategie. Een hele mond vol en dat voor iemand van begin twintig jaar! Ze heeft verschillende interesses en houdt ervan om creatief bezig te zijn. Ze gelooft niet in het kiezen voor ‘een baan’ maar juist in het uitvoeren van meerdere activiteiten die bij haar als persoon passen. Al snel vertelt ze wat haar ‘drive’ is achter al haar werkzaamheden.

Schoolverlater

Op haar 17e is Nikki gestopt met school. Dit is niet van de een op de andere dag gebeurd. Ze liep vast en kwam in een burn-out terecht. School reageerde geschrokken omdat ze altijd zo goed presteerde en er al die tijd niks aan de hand leek te zijn. Nikki was al bijna 18 jaar toen het haar overkwam en daardoor viel ze al snel buiten het ‘zorgsysteem’ van school. Ze viel in feite tussen wal en schip. Ondanks dat school weinig kon doen hebben ze wel altijd in haar geloofd als mens en zo kreeg ze ook te horen dat het vast snel weer goed zou komen met haar. Zoals Nikki ook vertelde is ze niet de enige die opeens een burn-out krijgt. Samen met haar kampen er tegenwoordig heel wat jongeren en volwassenen met een burn-out. Volgens Nikki lijkt het wel alsof iedereen die ‘vastloopt’ opeens een wake up call krijgt om goed na te denken over de zin van het leven. Zo ervoer Nikki het zelf ook en ze kon kiezen voor hulp vanuit de reguliere instanties of om zelf op eigen houtje aan de slag gaan. Ze koos voor het laatste en dit heeft geleid tot een autobiografisch zelfhulp boek. Tot op de dag van vandaag krijgt Nikki positieve reacties van jongeren en volwassenen dat ze het boek als steunend ervaren en er veel herkenning in vinden.

Introvert en assertief!

Vanaf het moment dat Nikki hersteld is van haar burn-out weet ze veel beter keuzes te maken die bij haar passen als mens. Zo zegt ze niet snel meer uitbundig ‘ja’ op een uitnodiging om zaterdagavond laat nog te gaan stappen. Ze is eerder een twintiger die ervan houdt om op die vrije zaterdagavond een boekje te lezen op de bank. Vroeger verzon ze nog allerlei smoesjes omdat ze zichzelf ervoor schaamde en bang was voor de mening van anderen. Nu kiest ze ervoor om eerlijk te zijn en als een ander dat niet op prijs stelt dan is het zijn probleem en niet die van haar. Het is duidelijk dat Nikki weet wat haar grenzen zijn en durft dit ook te communiceren naar anderen. Ze geeft ook aan dat haar vriendengroep ook is veranderd ten opzichte van vroeger. Nu heeft ze veel meer vrienden die ook introvert zijn en haar behoefte op dat vlak snappen.

Wat is normaal gedrag? Labels en hokjes kunnen helpen!

De ene introvert is de ander niet en zo zijn er tegenwoordig heel wat hokjes en labels die mensen zichzelf of een ander geven. De een ziet het nut ervan in en de ander denkt: ‘Waarom zouden we iedereen in een hokje moeten stoppen?’ Nikki ziet wel het nut van het benoemen van karaktereigenschappen. Jongeren kunnen tegenwoordig onzeker worden van al die psychiatrische stoornissen en termen die door iedereen worden genoemd zoals adhd en autisme. Wanneer weet je of je gedrag ‘normaal’ is en wanneer niet? Karaktereigenschappen zoals introversie, ambivertie en extraversie en/of hoog gevoeligheid helpen om gedrag te begrijpen en te normaliseren. Je bent niet gek of raar maar je hebt genetisch gezien net wat meer van een bepaalde karaktereigenschap in je.

ps: Nikki is de vijfde die ik heb geïnterviewd voor de introverte rolmodellen blogreeks. Nikki wat een gaaf verhaal draag je met je mee en ik blijf je zeker volgen. Ik hoop dat je met je autobiografische boek heel wat jongeren en volwassenen mag helpen! Mocht je denken: ‘Wat leuk, ik wil ook een rolmodel zijn voor introverte jongeren en geïnterviewd worden? of ‘Ik heb ook een mening over het thema ‘Wat is normaal gedrag?’ Neem dan vooral even contact met mij op (Angela Reijnhoudt) via info@jongassertief.nl en help mij met mijn motto: ‘Hoe meer trotse introverte jongeren hoe beter!’

Nog meer lezen? Leer de andere introverte rolmodellen kennen!

Nabil (25 jaar)
Sla die koetjes en kalfjes maar over!

Denise (21 jaar)
Gun jezelf uitdagingen en blijf jezelf ontwikkelen als mens!

Nynke (20 jaar)
In iedereen zit een wereldverbeteraar!

Petra (22 jaar)
Introverte leiders, bestaan die wel?

Fatima (23 jaar)
Elke dag afspreken met vriendinnen? Liever niet!

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen