Wat is mediteren? En wat heeft het überhaupt voor zin?

Wat is mediteren?

Wat is mediteren?

In feite is mediteren een methode om je geest tot rust te brengen. De hersenen produceren de hele dag door onnoemelijk veel gedachten. We zijn hier merendeel van de tijd niet bewust van. Deze gedachten veroorzaken op een gegeven moment een gevoel. Dit kunnen gelukzalige gevoelens zijn maar ook gevoelens zoals woede, verdriet, teleurstelling en frustratie. Het is heel menselijk om de negatieve emoties niet te willen voelen. Deze emoties drukken veel mensen weg. Terwijl als je de emoties maar lang genoeg wegdrukt de emotie juist keihard weer terugkomt wanneer de emmer intern overloopt. Oftewel het is heel belangrijk om bewust te zijn van zowel je positieve als negatieve emoties. Meditatie helpt om extra bewust te worden van de gedachten die bepaalde emoties veroorzaken zonder deze te veroordelen als goed of slecht. Je leert tijdens meditatie dat alle gedachten en emoties er mogen zijn. Daarnaast leer je dat gedachten en emoties komen en gaan en dat alles voortdurend in beweging is en stilstand niet bestaat.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Wat zegt de wetenschap over meditatie?

Ondertussen zijn er duizenden studies gepubliceerd van wetenschappers die onderzoek hebben gedaan naar het effect van meditatie op het brein. De resultaten zijn bijzonder. Zo schijnen de hersenen van monniken minder snel te verouderen dan gewone stervelingen. Ook ervaren monniken een andere pijnbeleving en hebben ze een nauwere verbinding tussen het hart en de hersenen. Deze resultaten klinken fantastisch maar is dit ook te bereiken voor de gewone mens die niet alle tijd van de wereld heeft? Volgens de wetenschap kan je al met minimale inspanning ervaren dat je gevoeligheid voor stress afneemt en je concentratievermogen en werkgeheugen toeneemt. Mediteren is daarom erg interessant voor jongeren en studenten die hun studieresultaten willen verbeteren, en tegelijkertijd ook somberheid en angstklachten willen aanpakken

Welke vormen van meditaties zijn er?

Er zijn ontzettend veel meditaties te vinden en tegenwoordig staat internet er vol mee. Er zijn verschillende apps die je zou kunnen downloaden zoals de populaire app ‘Headspace’. Boeddha heeft de basis gelegd voor twee algemene soorten meditatie. Meditatie Shamata is een geschikte meditatie om de concentratie te ontwikkelen. Meditatie Vipassana is bedoeld om het analytisch vermogen en wijsheid te ontwikkelen.
Daarnaast zijn er een heleboel eenvoudige meditaties te volgen die helpen om bewust te worden van de automatische gedachtestroom die iedereen de hele dag door ervaart. Zo zijn er heel wat meditaties die helpen om je ademhaling te volgen wat ervoor zorgt dat je rustiger wordt en gaat ontdekken dat je je gedachten niet bent.

Mediteren; hoe doe je dat dan?

Ik ben geen meditatie expert maar misschien dat ik mezelf hier in de toekomst wel in wil laten scholen. Voor kinderen en jongeren is de methode van Eline Snel ‘Stilzitten als een kikker’ erg interessant. Haar methode is zowel in binnen als buitenland erkend en ze heeft jaren geleden een app ontwikkeld. De app heet ‘De Stilzitten App’ en bevat 10 geleide meditaties, 4 stiltemeditaties en 2 geleide bodyscans. Daarnaast is het mogelijk om een logboek bij te houden, statistieken te bekijken en reminders in te stellen zodat kinderen en jongeren het mediteren niet vergeten. Eline Snel is directrice van de Internationale Academie voor Mindful Teaching en ze geeft de opleiding ‘Mindfulness voor kinderen en jongeren’. Het principe dat het belangrijk is om bewust te zijn van je gedachten en gevoelens leren kinderen en jongeren ook tijdens het volgen van het ‘Vriendenprogramma’. Dit is een groepstraining die kinderen en jongeren helpt om te gaan met somberheid en angstklachten. Dit programma komt oorspronkelijk uit Australië en is erkend door het Nederlands Jeugd Instituut.

Misschien is dit ook interessant om te lezen: 

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen