Wat is introvert en extravert

Introvert en extravert

Wat is introvert en extravert?

Deze vraag krijg ik regelmatig van ouders. Ze hebben bijvoorbeeld op school gehoord dat hun kind introvert of extravert is. Ik leg dan meestal uit dat zowel introvert als extravert karaktereigenschappen zijn. Kort gezegd doen introverte jongeren energie op door alleen te zijn terwijl extraverte jongeren energie krijgen van contact met anderen. Naast introvert en extravert bestaan er meer dan honderd karaktereigenschappen zoals creatief, bescheiden, serieus etc. Elke jongere heeft altijd een unieke mix van karaktereigenschappen.

Introverte pubers

Introverte pubers hebben zo hun eigen mix van kwaliteiten naast alle andere unieke karaktereigenschappen die ze hebben. Ze luisteren bijvoorbeeld liever dan dat ze praten, ze kunnen hun vriendschappen op één hand tellen en kunnen enthousiast vertellen over onderwerpen waar ze interesse in hebben. Ze houden van één op één gesprekken of kleine groepjes en van diepgaande gesprekken. Daarnaast kunnen ze goede managers of leiders zijn wanneer ze leiderschapskwaliteiten leren ontwikkelen. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Extraverte pubers

Extraverte pubers doen energie op door samen te zijn met anderen. Ze houden van koetjes en kalfjes gesprekken en hebben een uitgebreide kennissen en vriendenkring. Al pratende komen ze op nieuwe ideeën en ze vinden het fijn om onderbroken te worden in een gesprek. Hun motto is: ‘Hoe meer zielen, hoe meer vreugd’. Het zijn de gangmakers op een feestje en ze zoeken expres drukte en reuring op. 

Ambiverte pubers

Ambiverte jongeren zitten qua karakter tussen introvert en extravert in. Ze houden zowel van drukte als van stilte. Ze doen zowel energie op door samen te zijn met anderen als door alleen te zijn. Ze hebben ‘the best of both worlds’. Al is niemand helemaal introvert, ambivert of extravert. Het is een spectrum en per persoon verschilt het erg. Tegelijkertijd is het wel fijn om te weten waar je ongeveer zit op het spectrum. Zo kan je rekening houden met jezelf en je energieniveau. 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen