Inhoudsopgave
ToggleWat is het tegenovergestelde van assertief?
Subassertief! Pubers die subassertief reageren cijferen zichzelf in feite weg. Ze reageren passief en passen zich aan aan wat anderen willen. Deze jongeren vermijden conflicten en laten alles over zich heen komen. Ook kunnen ze ontwijkend reageren en hun eigen behoeftes en gevoelens voor anderen verbergen. Vaak zie je dat hun zelfbeeld ook laag is. Het is voor deze pubers erg belangrijk om te leren assertief te reageren.
Assertief reageren
Pubers kunnen leren assertief te reageren op verschillende situaties. Dit vergt tijd en oefening maar hoe vaker ze het toepassen hoe beter ze erin worden! In feite is assertief gedrag net zoals een spier die getraind kan worden. Allereerst is het goed wanneer pubers oefenen met het geven van ‘ik-boodschappen’. Bijvoorbeeld: ‘Ik voel mij’ of ‘ik heb last van’ in plaats van ‘jij bent’ of ‘jij doet’. Hiermee zorg je dat de boodschap niet aanvallend over komt.
Heeft je puber last van verlegenheid?
De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:
- Op iemand af kan stappen
- Met iemand een praatje kan maken
- Een gesprek gaande kan houden
- Vriendschappen aan kan gaan en kan onderhouden
Praktijkvoorbeeld
Stel dat je puber moet samenwerken in een projectgroepje. In de groep zitten vijf leerlingen en over twee weken moet het project af zijn. Je puber merkt dat er twee leerlingen zijn die niks uitvoeren. Hij begint zich te irriteren aan hun gedrag in de les. Hij kan door middel van een ik-boodschap vertellen hoe hij zich voelt en wat hij graag van de twee leerlingen wenst. Hij doet dat door dit te zeggen: ‘Ik voel mij geïrriteerd omdat ik zie dat jullie niet mee werken aan het project. Ik zou het fijn vinden wanneer we samen aan het project gaan werken.
Wat kan je als ouder doen?
Wanneer je merkt dat je puber het lastig vindt om assertief te reageren kunnen jullie samen oefenen. Verzin met z’n tweeën vergelijkbare situaties zoals hierboven waarin het handig is om assertief te reageren. Doe met z’n tweeën een rollenspel en oefen hoe je kan reageren. Bedenk ook hoe het is om subassertief te reageren en daarna weer assertief. Zo voelt je puber het verschil en kan hij in de toekomst hier sneller onderscheid in maken. Mocht je je zorgen maken om je puber en eens een keer willen bellen dan kan dat altijd. Ik denk graag met jullie mee!
Misschien is dit ook interessant om te lezen:
Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast
Luister de podcast via Spotify!
- Luister naar mijn persoonlijke verhaal
- Krijg ideeën hoe je je puber kan helpen
- Helemaal gratis