Inhoudsopgave
ToggleWat is een therapeut?
Van oorsprong komt het woord therapeut van het oud-Griekse woord Therapeia. Een therapeut helpt mensen bij emotionele, relationele en sociale problemen. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten therapeuten zoals systeemtherapeuten en psychotherapeuten. Allemaal zijn ze gespecialiseerd in een bepaalde klacht of doelgroep. Een therapeut gaat samen met jou op onderzoek uit. Tijdens de sessies worden er verschillende gesprekken gevoerd. De therapeut luistert actief naar het verhaal en gaat samen met jou op zoek naar antwoorden.
Wat is een psychotherapeut?
Een psychotherapeut behandelt cliënten met complexe, psychische klachten. Hierbij kan je denken aan angsten, depressies, fobieën, verslavingsproblemen en dwanghandelingen. De behandeling is intensief en langdurig en valt meestal onder de gespecialiseerde ggz. Tijdens de therapie helpt de psychotherapeut de cliënt pijnlijke gevoelens te verwerken, situaties anders te interpreteren en de problemen zoveel als mogelijk te verminderen.
Wat is een kindertherapeut?
In feite zegt de naam al genoeg. Kindertherapeuten hebben zich gespecialiseerd in de behandeling van kinderen en jongeren. Zo zijn er verschillende soorten kindertherapeuten denkend aan: integratief kindertherapeut, psychomotorisch kindertherapeut, speltherapeut, kindercounselor etc. Iedereen heeft zo zijn eigen specialisatie om kinderen en jongeren te helpen. Daarnaast zijn ze vaak gespecialiseerd in bepaalde problemen zoals autisme, dyslexie, pesten etc.
Wat is het verschil tussen een psycholoog en een therapeut?
Vaak worden psychologen ‘therapeuten’ genoemd en andersom. Iemand die psychologie heeft gestudeerd aan de universiteit is een psycholoog. Tegelijkertijd kan een psycholoog door een specialisatie tot bijvoorbeeld systeemtherapie ook therapie geven. Er zijn veel verschillende behandelmethoden en therapieën. Het is afhankelijk van de hulpvraag in hoeverre iemand baat heeft bij een bepaalde therapie of behandelvorm.
Welke vormen van therapie zijn er?
De therapievormen zijn divers. Hieronder zal ik er een paar opsommen:
- Schematherapie: heb je steeds dezelfde klachten of problemen? Schematherapie helpt om niet elke keer in dezelfde valkuilen te trappen.
- EMDR: vooral bij trauma’s kan het erg effectief zijn om nare gebeurtenissen te verwerken.
- Cognitieve gedragstherapie: gedachten, gevoelens en gedrag hangen met elkaar samen. Hier meer inzicht in krijgen kan helpen problemen aan te pakken.
Naar een therapeut of naar een jongerencoach?
Als jongerencoach help ik jongeren die last hebben van onzekerheid of verlegenheid. Ik ben gespecialiseerd om de weerbaarheid van jongeren te versterken. Ik geef geen therapie maar ik coach jongeren. Tijdens de sessies werk ik oplossingsgericht en help ik jongeren weer lekker in hun vel te zitten en vriendschappen te sluiten. Ik werk preventief en dit betekent dat ik jongeren op tijd help om te voorkomen dat de problemen erger worden. In sommige situaties moet ik doorverwijzen omdat ik niet bevoegd ben om hulp te bieden. Dit doe ik altijd in overleg met de ouders en jongere zodat iedereen op de hoogte is.