Wat is een psycholoog?

Wat doet een psycholoog?

Wat is een psycholoog?

Een psycholoog helpt mensen die last hebben van psychische problemen. Hierbij kan je denken aan relatieproblemen, burn-out, overspannenheid, onzekerheid over het uiterlijk, depressie et cetera. Psychologen behandelen zowel jong als oud en hebben zich meestal niet gespecialiseerd in een doelgroep. Samen met de psycholoog wordt er gewerkt aan een oplossing van de psychische problemen. De psycholoog heeft verschillende methodes tot zijn beschikking om tijdens de sessies met de cliënt aan te werken.

Wat is een GZ Psycholoog?

Een GZ Psycholoog wordt ook wel gezondheidszorgpsycholoog genoemd. In Nederland is deze titel beschermd. De GZ Psycholoog moet voldoen aan wettelijke scholingseisen om zich te kunnen registreren in het BIG-register. Het doel van het BIG-register is om de kwaliteit van de zorg te waarborgen. De GZ psycholoog werkt met wetenschappelijk onderbouwde behandelmethoden zoals cognitieve gedragstherapie, schematherapie, relatietherapie en EMDR. Daarnaast is de GZ Psycholoog bevoegd om diagnoses te stellen en van daaruit een behandelplan op te stellen. 

Wat is het verschil tussen een psycholoog en een psychiater?

Een psycholoog is niet opgeleid tot arts, een psychiater wel. Een psychiater mag daarom medicijnen voorschrijven. Een psychiater heeft naast zijn studie geneeskunde ook een vierjarige specialisatie gevolgd. Deze opleiding is alleen toegankelijk voor artsen. Een psychiater behandelt mensen met psychische stoornissen en kijkt naar een passende behandeling om de klachten te verzachten. 

Online psycholoog?

Tegenwoordig zijn de opties divers. Zo zijn er ook heel wat psychologen die online te werk gaan door middel van beeldbellen. De cliënt heeft niet te maken met een reisafstand en kan in de vertrouwde thuisomgeving aan de slag. Het is erg afhankelijk van de werkwijze van de psycholoog in hoeverre er wel of niet online gewerkt wordt. 

Naar de psycholoog of naar een jongerencoach?

Als jongerencoach heb ik een HBO Pedagogiek opleiding achter de rug. Ik ben niet bevoegd om diagnoses te stellen en werk in feite preventief. Hiermee bedoel ik dat ik het liefste ‘voorkom’ dat de problemen erger worden en zwaardere hulp nodig is van bijvoorbeeld een psycholoog of zelfs psychiater. Ik ben gespecialiseerd in het versterken van de weerbaarheid onder jongeren. Ik help jongeren die last hebben van onzekerheid of verlegenheid met als doel dat ze weer lekker in hun vel gaan zitten. 

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen