Wat is de oorzaak van een introverte persoonlijkheid?

Oorzaak introverte persoonlijkheid

Wat is de oorzaak van een introverte persoonlijkheid?

Introverte jongeren houden van alleen zijn en krijgen op die manier weer energie. Ze kunnen hun vrienden op één hand tellen en houden meer van diepgang in gesprekken in plaats van smalltalk. Daarnaast zijn ze bedachtzaam en kunnen goed luisteren. Ze trekken pas hun mond open wanneer ze er goed over nagedacht hebben. Dit in tegenstelling tot extraverte pubers die al pratende op ideeën komen. Maar wat is nou de oorzaak van een introverte persoonlijkheid

Geen eenduidig antwoord

Een introverte persoonlijkheid is het resultaat van een combinatie van biologische, genetische en omgevingsfactoren. Biologisch gezien is de mate waarin iemand gevoelig is voor prikkels van invloed op of iemand wel of geen introverte persoonlijkheid heeft. Introverte pubers reageren bijvoorbeeld sneller op geluiden, geuren en visuele informatie. Ze kunnen overweldigd worden in drukke omgevingen en trekken zich liever terug in een rustigere setting. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Genetica en omgeving 

Genetisch gezien zijn er bepaalde componenten die van invloed zijn op de mate van introversie of extraversie, Pubers erven qua karakter dus veel van hun ouders. Mogelijk herken je de introverte persoonlijkheid van je puber in jezelf of je partner. Daarnaast kan de omgeving ook een belangrijke rol spelen. Als je puber bijvoorbeeld opgroeit in een omgeving waar weinig bezoek langskomt en weinig contact gestimuleerd word heeft dit invloed op de persoonlijkheidsontwikkeling.

Geen stoornis

Introversie is geen stoornis maar een persoonlijkheidskenmerk. Bij de één komt introversie sterker tot uiting dan bij de ander. Zo is er een heel spectrum van de mate van introversie of extraversie waar je puber tussen valt. Sommige jongeren vallen er precies tussenin en zijn ambivert van karakter. Ze doen zowel energie op door alleen te zijn als dat ze energie krijgen in het contact met anderen. Iedere persoonlijkheid heeft z’n eigen kwaliteiten en vullen elkaar mooi aan!

Misschien is dit ook nog interessant om te lezen: 

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen