Inhoudsopgave
ToggleWat doet een studentenpsycholoog in vergelijking met een jongerencoach?
Er zijn tegenwoordig heel veel vormen van hulpverlening te vinden op het internet. Veel jongeren die ik spreek zien door de bomen het bos niet meer. Het is best een karwei om de beste hulp te vinden mocht je rondlopen met psychische klachten. In dit artikel lees je meer over het verschil tussen een studentenpsycholoog en een jongerencoach.
Studentenpsycholoog
Veel hogescholen en universiteiten hebben een studentenpsycholoog in dienst. Wanneer je staat ingeschreven voor een opleiding kan je vaak vrij snel terecht bij een studentenpsycholoog. Je kan niet alleen voor persoonlijke problemen terecht bij een studentenpsycholoog maar ook voor studie gerelateerde problemen. Tijdens het eerste gesprek wordt er eerst gekeken naar jouw huidige situatie en waar je tegenaan loopt. Vervolgens wordt er gekeken wat de beste vervolg stap is en welke hulp het beste aansluit op jouw vraag.
Heeft je puber last van verlegenheid?
De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:
- Op iemand af kan stappen
- Met iemand een praatje kan maken
- Een gesprek gaande kan houden
- Vriendschappen aan kan gaan en kan onderhouden
Kortdurende begeleiding
Veel studenten die aankloppen bij een studentenpsycholoog krijgen kortdurende begeleiding. Er worden ook vaak cursussen en workshops georganiseerd door de studentenpsycholoog denkend aan een workshop studievaardigheden en planning. Tijdens de begeleiding zal er geen diagnose gesteld worden. Ook is de studentenpsycholoog niet opgeleid om behandeling te geven wanneer er sprake is van ernstige psychologische problemen. Mocht hiervan sprake zijn zal de studenten psycholoog doorverwijzen naar de huisarts.
Wat is het grootste verschil tussen een jongerencoach en een studentenpsycholoog?
Een jongerencoach werkt meestal niet samen met hogescholen of universiteiten. Jongerencoaches kunnen werkzaam zijn binnen welzijnsorganisaties. Daarnaast zijn er ook jongerencoaches die hun eigen onderneming hebben opgericht en vanuit die basis hulp verlenen. Als jongerencoach biedt ik net zoals de studentenpsycholoog kortdurende hulp. Vaak zijn vijf gesprekken al voldoende en kan je als student weer zelfstandig aan de slag. Ik heb mij als jongerencoach gespecialiseerd in het aanpakken van verlegenheid en sociale angst.
Wordt de hulp vergoed?
Op het moment dat je een opleiding volgt bij een hogeschool of universiteit zijn de gesprekken meestal gratis. Check dit wel even na bij jouw hogeschool of universiteit. De voorwaarden kunnen nog weleens verschillen namelijk. Wanneer je kiest voor hulp bij een jongerencoach is het ook afhankelijk van zijn of haar werkwijze of de hulp vergoed wordt of niet. Jongerencoaches die werken vanuit een welzijnsorganisatie bieden de hulp vaak gratis aan. De coaching bij Jong Assertief wordt niet vergoed.
Misschien is dit ook interessant om te lezen:
- Mijn kind heeft geen vrienden. Wat kan ik doen?
- Verlegenheid overwinnen. Hoe doe je dat?
- Mijn kind is onzeker. Wat nu?