Wat doet een orthopedagoog?

Wat doet een orthopedagoog

Wat doet een orthopedagoog?

Een orthopedagoog is universitair opgeleid tot gedragswetenschapper. Een orthopedagoog kijkt naar de opvoedsituatie en ziet waar de problemen liggen. Kinderen en jongeren kunnen een behandeling krijgen wanneer ze in het dagelijkse leven qua ontwikkeling geremd worden. Hierbij kan je denken aan bepaalde geestelijke beperkingen, stoornissen of psychische problemen. De orthopedagoog doet onderzoek naar de problematiek van het kind en komt tot een diagnose tijdens de persoonlijke sessies. 

Wat doet een orthopedagoog nog meer?

Een orthopedagoog kan 1Q tests uitvoeren, faalangst vast stellen, de sociaal emotionele ontwikkeling beoordelen en de prestatiemotivatie van het kind onderzoeken. Bij gedragsproblemen op school kan een orthopedagoog om advies worden gevraagd. 
Ouders ervaren meer moeilijkheden tijdens de opvoeding en kunnen extra ondersteuning gebruiken. De orthopedagoog gaat samen werken aan bepaalde opvoedvaardigheden zodat ouders hun kind optimaal kunnen ondersteunen. Naast de ouders werkt de orthopedagoog ook samen met pedagogen, psychologen, jongerenwerkers en huisartsen. 

Verschil pedagoog en orthopedagoog

In feite weet een pedagoog alles over de ‘normale ontwikkeling’ van kinderen en weet ouders te helpen die tegen (kleine) opvoedvragen aanlopen. Hierbij kan je denken aan kinderen die niet willen eten of slapen of voortdurend ruzie hebben met een broertje of zusje. Wanneer er meer aan de hand is met de ontwikkeling van het kind gaan ouders naar een orthopedagoog. 

Wat is het verschil tussen een orthopedagoog en een psycholoog?

Een orthopedagoog bekijkt het hele opvoedingssysteem en is vaak ook betrokken op de school van het kind. Een psycholoog daarentegen richt zich meer op het individu in plaats van het opvoedingssysteem. Al ligt het ook erg aan de specialisatie van de psycholoog. Sommige psychologen hebben bijvoorbeeld een opleiding tot systeemtherapie gevolgd en kunnen zo van meerwaarde zijn binnen het gezin. 

Wat is het verschil tussen een orthopedagoog en een jongerencoach?

Als jongerencoach heb ik een HBO opleiding Pedagogiek achter de rug. Ik ben niet bevoegd om diagnoses te stellen. Wel heb ik mij gespecialiseerd in het versterken van weerbaarheid onder jongeren. Ik werk preventief met jongeren die last hebben van verlegenheid of onzekerheid. Ik voorkom met mijn coaching dat de problemen erger worden. Een orthopedagoog werkt daarentegen juist met kinderen en jongeren die zwaardere hulp nodig hebben. 

 

Misschien is dit ook wel interessant om te lezen

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen