Bij het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) werken er jeugdverpleegkundigen. Ze zijn niet alleen actief bij het CJG. Ze zijn namelijk ook te vinden op scholen. Zo voeren jeugdverpleegkundigen met elke scholier op de middelbare school brugklas gesprekken. Jongeren vullen bij binnenkomst een vragenlijst in en er wordt gevraagd of ze op de weegschaal kunnen staan. Na het gewicht wordt ook de lengte gemeten door de jeugdverpleegkundige. De gegevens worden verwerkt in het digitale jeugdgezondheidsdossier.
Inhoudsopgave
ToggleBMI
Samen met de jongere wordt er vervolgens gekeken naar de groeicurve. Hieraan kan je zien hoe een jongere gegroeid is. Ook geef de jeugdverpleegkundige een schatting hoe lang de jongere ongeveer zal worden. Daarnaast wordt er uitleg gegeven over de BMI en wat je kan doen om je BMI gezond te houden. Zo wordt er uitleg gegeven wat sport en beweging kan doen voor je BMI en wat gezonde voeding voor effect heeft.
Vragenlijst
Daarna kijkt de jeugdverpleegkundige naar de vooraf ingevulde vragenlijst. Sommige jongeren geven aan dat ze veel piekeren of vaak hoofdpijn hebben. Samen wordt er gekeken wat hiervan de reden is en wat er aan gedaan kan worden. Daarna bespreekt de jeugdverpleegkundige allerlei thema’s met de jongere. Denkend aan: hoe leuk is het thuis, gezondheid, hoe is het contact met ouders, hoe gaat het leren, wat wordt er gegeten op een dag, hoe is het contact met vrienden etc.
Extra contact
In veel gevallen gaat het goed met de jongeren die de jeugdverpleegkundige spreekt. Al komt het ook geregeld voor dat een jongere aangeeft nog een keertje te willen komen. Hij of zij wil dan even zijn verhaal kwijt. Soms is er meer aan de hand en is er extra hulp nodig. Zo kunnen jongeren last hebben van een slechte concentratie of sombere gedachten. En soms gaat het thuis even niet goed. De jeugdverpleegkundige kan dan hulp inschakelen.
Doorverwijzing
De jeugdverpleegkundige kan in dit soort gevallen doorverwijzen naar bijvoorbeeld de schoolmaatschappelijk werker of een Jeugd en gezinscoach van het CJG. Ook kan er doorverwezen worden naar een jongerencoach. Ik help jongeren die last hebben van onzekerheid of verlegenheid zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen gaan sluiten. Al wordt mijn hulp helaas niet vergoed door de zorgverzekering.