Wat doet een jeugdarts?

Wat doet een jeugdarts?

Wat doet een jeugdarts?

Een jeugdarts wordt weleens verward met een kinderarts. Terwijl het twee totaal verschillende beroepen zijn. Een jeugdarts volgt de lichamelijke en psychosociale ontwikkeling van kinderen en jongeren. Een kinderarts daarentegen is gespecialiseerd in de behandeling en het stellen van diagnoses van kinderen en jongeren. Een kinderarts is vooral werkzaam in ziekenhuizen. Een jeugdarts is overal te vinden denkend aan het consultatiebureau van het centrum Jeugd en Gezin, de basisschool of middelbare school. 

Schoolarts

Een jeugdarts wordt ook wel schoolarts genoemd en werkt vooral preventief. Hij onderzoekt, beoordeelt en registreert de ontwikkeling en de groei van kinderen en jongeren. Het doel is om aandoeningen, afwijkingen of achterstanden op tijd te signaleren en door te verwijzen. Zo verwijst de jeugdarts bijvoorbeeld naar GGZ jeugd, fysiotherapie, logopedie, ergotherapie etc. Ook vaccineert de jeugdarts volgens het Rijksvaccinactieprogramma. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Ingeschakeld door middelbare school

Scholen kunnen de jeugdarts zelfstandig inschakelen wanneer ze zich zorgen maken. Zo komt het weleens voor dat een leerling veel verzuimt. De jeugdarts kan dan in gesprek gaan om te begrijpen waar het probleem vandaan komt. Zowel de ouders als de leerling worden bij dit gesprek betrokken. Vaak helpt het al wanneer er uitgebreid met elkaar wordt gesproken. Praten lucht immers op. Samen wordt er gekeken naar een plan om het verzuim aan te pakken. 

Is er een verwijzing nodig om naar een jongerencoach te gaan?

Een jeugdarts kan naar mij doorverwijzen wanneer er sprake is van onzekerheid of verlegenheid bij jongeren. Ik ben gespecialiseerd in het versterken van weerbaarheid onder jongeren van 12 t/m 25 jaar. Ouders kunnen ook direct met mij contact opnemen. Er is dus niet perse een verwijzing nodig maar mijn hulp wordt helaas niet vergoed door de zorgverzekering. 

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen