Wat betekent extravert?

Extraverte pubers

Wat betekent extravert?

Extraversie is een karaktereigenschap. Het zegt iets over de manier waarop pubers energie opdoen. Extraverte pubers krijgen energie van contact met anderen. Na een drukke schooldag spreken ze graag af met hun vrienden. Ze hebben een uitgebreide vrienden en kennissenkring en zijn dol op smalltalk gesprekken. Dit zijn oppervlakkige gesprekken over bijvoorbeeld het weer, een mop, voetbal etc. 

Introvert

Introverte jongeren zijn meer de luisteraars in plaats van praters. Ze doen energie op door alleen te zijn en kunnen hun vrienden op één hand tellen. Ze houden meer van diepgang in gesprekken en houden smalltalk gesprekjes maar kort vol. Daarnaast spreken ze liever één op één af met anderen of in een klein groepje. In grote groepen verdwijnen ze tenzij ze de leiding hebben. Doordat ze goed kunnen luisteren weten ze goed wat er binnen een team speelt.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Hersenen

De mate van introversie en extraversie is vastgelegd in de hersenen. Zo hebben extraverte pubers een actief dopaminesysteem. Dopamine is een neurotransmitter die betrokken is bij het ervaren van een beloning en plezier. Daarnaast hebben extraverte pubers een actieve prefrontale cortex. Dit is het deel dat betrokken is bij cognitieve processen denkend aan planning, besluitvorming en aandacht. Extraverte pubers lijken meer te genieten van sociale interactie en hebben minder moeite met multitasking dan introverte pubers. 

Nog veel onbekend

De persoonlijkheid van pubers is nog volop in ontwikkeling en tegelijkertijd doen wetenschappers nog steeds onderzoek naar de karaktereigenschappen introversie en extraversie. Er is nog heel veel wat onbekend is. De mate van introversie of extraversie is namelijk ook afhankelijk van factoren zoals genetica, omgeving en levenservaringen. Al schijnt het wel zo te zijn dat je karaktereigenschappen kan bijschaven door middel van opvoeding maar helemaal veranderen is niet mogelijk. 

Hoe ben jij als ouder?

Herken je jezelf meer in de extraverte karaktereigenschap? Of juist in de introverte karaktereigenschap? En je partner? En je puber? Het kan soms weleens botsen tussen ouder en kind wanneer de één uitgesproken introvert is en de ander juist extravert. Je puber wil zich het liefste terugtrekken na een lange dag school en jij denkt juist: ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’. Of je puber is een echte binnenvetter en vertelt weinig over z’n gevoel terwijl jij juist een open boek bent. Mocht je hierin vastlopen en zou je hier eens een keer over willen praten dan kan dit altijd. Ik denk graag met jullie mee!

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen