Wanneer is iemand een echte vriend?

Vriendschap pubers

Wanneer is iemand een echte vriend?

Tijdens de weerbaarheidstrainingen krijg ik regelmatig deze vraag van de jongeren die meedoen. Ze worstelen zelf met het aangaan en onderhouden van vriendschappen. Ze doen ook mee met de training om nieuwe jongeren te leren kennen en vaak ontstaan er ook vriendschappen na de training. Ik leg altijd uit dat vriendschap moet groeien. Je moet elkaar eerst een paar keer zien om elkaar goed te leren kennen. Een band opbouwen heeft tijd nodig. 

Echte vriendschap

Een echte vriend is er voor je in goede en slechte tijden. Daarnaast steunt hij je en moedigt je aan om je doelen en dromen te behalen. Je voelt je op je gemak in het contact en je durft alles te vertellen zonder bang te zijn dat je verhaal wordt doorverteld. Daarnaast is een echte vriend eerlijk en oprecht en zal je de waarheid vertellen (ook wanneer dit niet leuk is!). Een echte vriend staat altijd voor je klaar om je te helpen wanneer het echt nodig is. 

Wees zelf ook een echte vriend

Wees ook een echte vriend(in) voor de ander! Vriendschap is immers tweerichtingsverkeer en moet dus van beide kanten komen. Zorg er daarom voor dat je zelf ook gedraagt als een echte vriend(in). Besteed tijd aan je vriendschap, wees empathisch en loyaal en wees er voor de ander wanneer hij of zij dat nodig heeft. 

Kieskeurig zijn

Je mag best kieskeurig zijn in wie je je tijd en energie investeert. Je kan moeilijk met de hele wereld een vriendschap opbouwen. Je mag hierin een keuze maken. Ervaar je een klik? Hebben jullie ongeveer dezelfde interesses? Kunnen jullie samen lachen? Krijg je energie van het contact? Besteed jij net zoveel tijd en aandacht aan de vriendschap als die ene vriend(in)? Dit zijn allemaal punten om rekening mee te houden! 

Verandering 

Om de 7 jaar veranderen vriendschappen. Dit komt omdat je als mens verandert en andere interesses hebt gekregen. Binnen 7 jaar tijd ontwikkel je je als mens ook enorm en dit heeft invloed op vriendschappen. Sommige vriendschappen blijven stabiel en sterk terwijl andere vriendschappen uit elkaar groeien of afnemen qua intensiteit. Het is een heel normaal proces en overkomt iedereen. Het is belangrijk om de vriendschappen te koesteren die je wel hebt en open te staan voor nieuwe mensen. 

 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen