Vrienden zijn belangrijk

Vrienden zijn belangrijk voor jongeren

Vrienden zijn belangrijk

Vooral in de puberteit is het hebben van vrienden bevorderlijk voor de sociale ontwikkeling van jongeren. Vrienden zijn belangrijk omdat het sociale contact jongeren helpt zich sociaal veilig te voelen. Soms hebben jongeren moeite met het maken van vrienden. Welke redenen hiervoor zijn heb ik in het vorige artikel al benoemd. Nu is het de vraag hoe jongeren vriendschappen kunnen sluiten. Zeker wanneer verlegenheid een rol speelt kan dit best wel een opgave zijn. 

Leer je kind een praatje maken

Het maken van een praatje klinkt simpel en eigenlijk is dat het ook. Jongeren maken voortdurend praatjes en hebben het dan eigenlijk over ‘niks’. Het zijn echte onzin gesprekjes puur om te peilen of ze de ander aardig vinden en kunnen vertrouwen. Vaak blijven deze smalltalk gesprekjes in de oppervlakte hangen. Praatjes gaan vaak over het weer: lekker weertje he vandaag? Wat is het koud zeg buiten! Morgen neem ik mijn paraplu maar mee want het gaat echt storten! Andere onderwerpen die geschikt zijn voor het maken van een praatje zijn: eten, kleding, haarstijl, sport, huisdieren etc. De onderwerpen zijn vaak erg oppervlakkig. Oefening helpt je kind om het maken van een praatje zich ‘eigen’ te maken.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Leer je kind zijn interesses te delen

Sommige jongeren kunnen uren praten over oppervlakkige zaken en anderen hebben er na een kwartier al schoon genoeg van. Vooral voor deze jongeren is het goed om te leren praten over dingen die ze wel interesseren. Laat je kind eens vertellen over een goede film die hij heeft gezien. Misschien houd je kind wel van sporten en vraag je je kind hierover te vertellen. Luister belangstellend en vraag of je kind zo uitgebreid mogelijk kan vertellen.

Complimenteer je kind en vraag wanneer hij zijn interesses gaat delen met een klasgenoot. Met wie zou hij wat meer contact willen hebben? Wanneer zou je kind dit willen doen? Blijf belangstellend en check ook of je kind het ook echt heeft gedaan en vooral ook hoe het gesprek is gegaan. Was het een leuk gesprek of had je kind toch wel moeite? Wat ging er goed? Op deze manier stimuleer je je kind om te oefenen.

Iemand spontaan uitnodigen

Sommige jongeren hebben net dat ene zetje nodig om actie te ondernemen. Misschien heb je het al eerder voorgesteld aan je puber maar hij of zij kan iemand een keertje uitnodigen bij hem of haar thuis. Samen een game spelen of een taart bakken versterkt de band en helpt elkaar nog beter te leren kennen. Het kan spannend zijn voor je puber om iemand uit te nodigen. Want wat als hij of zij hem afwijst en nee zegt? Dit risico lopen jongeren sowieso altijd. Wie weet heb jij vroeger ook weleens te maken gehad met afwijzing. En je bent er uiteindelijk toch weer bovenop gekomen. Het kan helpen wanneer je je eigen persoonlijke verhaal hierover deelt. En voor hetzelfde geldt staat je puber volgende week gezellig een taart te bakken!

 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen