Vrienden blijven

Vrienden blijven hoe doet je dat?

Hoe kan je kind vriendschappen onderhouden?

Je kind heeft klasgenoten op school en ziet ze elke dag. Misschien sport je kind wel of heeft je kind een andere hobby waar hij anderen ontmoet. Jongeren hebben veel sociale ontmoetingsplekken waar ze andere jongeren kunnen leren kennen. Doordat ze voortdurend opdrachten uitvoeren in groepen ontstaan er vaak vanzelf vriendschappen. Hoe meer ze samen meemaken hoe beter de band ook wordt tussen de jongeren. Het is ook bewezen dat wanneer je regelmatig sociaal contact hebt met een klasgenoot je diegene ook sneller aardig gaat vinden (Berg, 2008).

Vrienden blijven, hoe doe je dat?

Sociaal gedrag kan vriendschappen versterken. Dit kunnen jongeren doen door:

  • Interesse te tonen: hoe was je weekend? Wat heb je gisteren gedaan?
  • Interesses te delen: ik heb een hondje gekregen en ik ga volgende week op puppy cursus. Ik hou van voetballen en ik doe dit elke week. Ik heb echt iets lekkers gebakt van het weekend! Wil je ook proeven?
  • Te steunen: ik zou dat ook moeilijk vinden, ik begrijp wel dat je verdrietig bent hoor.
  • Te helpen: zal ik je die opdracht nog een keer uitleggen? Je mag mijn pen wel even lenen!
  • Een compliment te geven: wouw jij kan echt top voetballen! Hoe maak je zulke mooie krullen? Het staat je echt goed!

Nieuw! Online Cursus Sociaal en Sterk als Introvert

Help je kind om zich sociaal zelfverzekerd te voelen, zonder dat hij of zij zich anders hoeft voor te doen. Laat je kind zijn of haar eigen, unieke manier van communiceren ontdekken en ontwikkelen met de online cursus: Sociaal en sterk als introvert. 

Sociaal als puber

Vrienden blijven, voor altijd?

Het schijnt dat 70% van de vriendschappen binnen zeven jaar worden vervangen voor nieuwe contacten (Volker, 2018). Vooral bij jongeren kan je een wisseling zien van vriendschappen. Op het moment dat ze naar de middelbare school gaan hebben ze vaak minder contact met oude vrienden. Ook is de identiteit van jongeren volop in ontwikkeling waardoor het regelmatig voorkomt dat bepaalde interesses niet meer gedeeld worden.

 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:


Literatuur

Berg van der, Y(2008). Orthopedagoog doet onderzoek naar klasindeling. Verkregen op 08-03-18 via https://onderwijs.cnvconnectief.nl/fileadmin/user_upload/PDF/Schooljournaal_pdfs/SJ08_P24-25.pdf
Volker, B. (2018). 50 jaar lang dezelfde vrienden: bestaat dat? Verkregen op 08-03-18 via https://www.uu.nl/organisatie/faculteit-sociale-wetenschappen/vriendschap

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen