Voelt je puber zich een vreemde eend in de bijt?

Vreemde eend in de bijt?

Wat betekent ‘Een vreemde eend in de bijt’ eigenlijk?

‘Een vreemde eend in de bijt’ is een oudhollands spreekwoord. Het spreekwoord wordt gebruikt om aan te geven dat iemand niet helemaal in de groep past. De groep ervaart vaak een wrijving en de puber in kwestie ook. Dit kan liggen aan het feit dat de interesses te ver uiteen liggen. Of omdat je puber andere kleding draagt wat niet past binnen het imago van de groep. Zeker wanneer het hebben van status en geld belangrijk is dan kan dit botsen. Of misschien klikt het gewoonweg niet tussen de jongeren. Of misschien is je kind wel hoogbegaafd of hooggevoelig en is de groep hier ’te ruig’ voor en is er weinig tolerantie voor ‘anders zijn’ binnen de groep.

Er niet bij horen doet pijn

Waarschijnlijk heeft iedereen het weleens een keer meegemaakt in zijn of haar leven. Bij de ene groep voel je je als een vis in het water en bij de andere groep lukt het niet om aansluiting te vinden. En misschien wil je wel niet eens aansluiting vinden maar ben je genoodzaakt om dit wel te proberen. Zo komt iedereen weleens in situaties terecht waar je toch met elkaar moet samenwerken. Het kan ook zijn dat je puber de pech heeft in een klas te zitten waar geen prettige sfeer heerst. Iedere puber reageert anders op zo’n situatie. De een trekt zich terug en de ander gaat juist vechten om erbij te horen. Dat afwijzing pijn doet is terug te zien in het lichaam. Mensen zeggen weleens dat woorden geen pijn doen maar niets is minder waar. Het lichaam reageert sterk op afwijzing en het brein maakt zelf pijnstillers aan om met de pijn te kunnen omgaan.

Nieuw! Online Cursus Sociaal en Sterk als Introvert

Help je kind om zich sociaal zelfverzekerd te voelen, zonder dat hij of zij zich anders hoeft voor te doen. Laat je kind zijn of haar eigen, unieke manier van communiceren ontdekken en ontwikkelen met de online cursus: Sociaal en sterk als introvert. 

Sociaal als puber

Wat kan je als ouder doen?

Het is de kunst dat je puber leert zich prettig te voelen over zichzelf ondanks dat hij er niet bij hoort. Wanneer het tijdelijke ervaringen van afwijzing zijn dan is dit goed aan te leren en ontwikkelt je puber vanzelf die olifantenhuid. Zo zal je puber vast weleens meegemaakt hebben dat hij niet werd uitgenodigd voor een verjaardag. Of dat je puber vanwege ziekte bepaalde voorbereiding heeft gemist waardoor hij nu in een werkgroep zit met wie hij geen klik heeft. Dit zijn allemaal teleurstellingen waar je als puber uiteindelijk alleen maar sterker van wordt. Geef je zoon of dochter een luisterend oor en laat zien dat je er voor ze bent en spreek vooral vertrouwen uit. Het delen van je eigen ervaringen rondom wel of niet bij een groep horen kan voor een opluchting zorgen bij je puber.

Uitspraak ouder: ‘Mijn puber voelt zich regelmatig een vreemde eend in de bijt’

Het is verdrietig om te zien wanneer je puber voortdurend buiten de boot valt. Zo kan het voorkomen dat je puber hoogbegaafd is en geen aansluiting vindt bij de groep ‘gewone’ pubers. Of misschien is je dochter wel hooggevoelig en heeft ze helemaal niks met status en geld. Terwijl haar klasgenoten wel die peperdure schoenen willen en het liefste verkering hebben met de populairste jongen van de school. Dit zijn lastige ervaringen want het is voor jongeren ontzettend belangrijk om aansluiting te vinden bij gelijkgestemden.

Wat kan je puber doen?

Het is goed wanneer je puber leert dat er misschien wel andere groepen zijn waar hij aansluiting kan vinden. Zit je puber al op een sport of hobby? Gaat je puber naar leuke evenementen of blijft je puber eerder op zijn kamer om te gamen? Hoe lastig het ook is om nieuwe contacten op te doen, het is wel belangrijk dat je puber leert dat hij initiatief kan nemen. Mogelijk ligt hier ook meteen zijn leerdoel dat hij in plaats van ‘af te wachten’ op anderen af mag leren stappen. Het opdoen van succesvolle ervaringen is hierbij heel belangrijk. Een sova training, weerbaarheidstraining of assertiviteitstraining kan een fijne opstap zijn om aan deze vaardigheden te werken. Tegelijkertijd ervaren jongeren die meedoen aan een training dat ze niet de enige zijn. Het komt veelvuldig voor dat jongeren aan mij vertellen dat ze eindelijk vriendschap hebben gesloten met iemand uit de groep. Daar doe ik het voor!

 

Misschien is dit ook nog interessant om te lezen:

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen