Verlegen kind stimuleren?

Verlegen kind stimuleren

Op het moment dat je kind in de puberteit belandt, ontwikkelt je kind zijn eigen identiteit. Er zijn jongeren die makkelijk contact maken met anderen. Ze zijn spontaan en nemen vaak initiatief. Deze jongeren zitten over het algemeen lekker in hun vel.
Deze sociale vaardigheden zijn niet voor iedere jongere vanzelfsprekend. Jongeren die graag op zichzelf zijn hebben relatief vaker last van verlegenheid dan jongeren die graag contacten opzoeken (Kohnstamm, 2009). 

Is het nodig om je verlegen kind te stimuleren?

De eerste en belangrijkste vraag is om te ontdekken wie er precies last heeft van het verlegen gedrag. Ervaart je kind er last van en voelt je kind zich angstig in sociale situaties? Of vind je het als ouder onprettig en wil je dat je kind gaat veranderen? Als je als ouder de wens hebt om van je kind een amicale persoonlijkheid te maken dan vraag ik mij af of dit realistisch is. Het is ook mogelijk dat je kind van nature introvert is. Deze jongeren krijgen energie van alleen zijn in tegenstelling tot extraverte jongeren die energie krijgen door het contact juist op te zoeken. Introverte jongeren gedijen het beste in één op één gesprekken en kleine groepjes. Terwijl extraverte jongeren zich als een vis in het water voelen binnen grote groepen. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Het is belangrijk om je kind te stimuleren wanneer je kind:

– Sociaal angstig gedrag vertoont
– Aangeeft zich eenzaam te voelen
– School, familie en vrienden hun zorgen uiten over je kind
Geen vrienden heeft

Hoe kan je je kind helpen?

Probeer te achterhalen in welke situaties je kind zich verlegen voelt. Probeer hierover te praten met je kind. Negatieve gedachten zijn een grote veroorzaker van verlegen gedrag. Het kan je kind helpen om samen die gedachten te achterhalen en positieve gedachten ervoor in de plaats te bedenken. Ook is het goed wanneer je kind nieuwe sociale contacten gaat opdoen bij bijvoorbeeld een sportclub of een theaterklas. Hoe vaker je kind succesmomenten ervaart in het sociale contact hoe meer zelfvertrouwen hij krijgt! Mocht je het fijn vinden wanneer ik een keer met je meedenk dan kan je mij altijd bellen. De afgelopen jaren heb ik veel jongeren geholpen die last hadden van onzekerheid of verlegenheid met als resultaat dat ze nu weer lekker in hun vel zitten en fijne vriendschappen hebben leren sluiten. 

 

Wil je meer lezen over hoe je je kind kan helpen?


Literatuur

Kohnstamm, R. (2009). Kleine ontwikkelingspsychologie. De puberjaren. Bohn Stafleu van Loghum

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen