Therapieën of coaching?

Therapieën jongeren

Therapieën of coaching. Wat kies je wanneer?

Zowel therapieën als coaching zijn mooie manieren om individuele groei en verandering te stimuleren. Wel zijn het twee verschillende benaderingen. Therapie is veelal bedoeld om psychische problemen te behandelen denkend aan angststoornissen, depressie, traumatische ervaringen, persoonlijkheidsstoornissen etc. Het doel van de therapie is om de symptomen te verminderen en persoonlijke groei te bevorderen. Ook krijg je door middel van therapie meer inzicht in de oorzaak van de problemen. Therapie wordt meestal gegeven door een erkende psychotherapeut of psycholoog. Daarnaast kan therapie langdurig zijn al is dit erg afhankelijk van de aard van de problemen. 

Wanneer kies je voor coaching?

Binnen coaching is er net zoals bij therapieën veel keuze. Zo bestaan er wandelcoaches, burn-out coaches, paardencoaches, stress-coaches, kindercoaches en nog veel meer. Veel coaches richten zich niet zozeer op het verhelpen van psychische problemen maar juist op persoonlijke ontwikkeling en het versterken van iemands kwaliteiten en vaardigheden. Coaching is vaak meer toekomst- en oplossingsgericht in vergelijking met therapieën. 

Nieuw! Online Cursus Sociaal en Sterk als Introvert

Help je kind om zich sociaal zelfverzekerd te voelen, zonder dat hij of zij zich anders hoeft voor te doen. Laat je kind zijn of haar eigen, unieke manier van communiceren ontdekken en ontwikkelen met de online cursus: Sociaal en sterk als introvert. 

Sociaal als puber

Mijn werk als jongerencoach

Ondertussen doe ik mijn werk als jongerencoach alweer 5 jaar. Ik help jongeren die last hebben van verlegenheid of onzekerheid zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en fijne vriendschappen gaan sluiten. Tijdens de coaching richt ik mij op de al aanwezige kwaliteiten en vaardigheden en bekijken we samen hoe we dit kunnen versterken. Veel jongeren zijn zich er niet van bewust wat voor kwaliteiten en vaardigheden ze al in huis hebben. Doordat we hier samen naar kijken ontstaat er een stuk bewustwording en tegelijkertijd krijgt het zelfvertrouwen van de jongere een boost. 

Doorverwijzen

Soms is coaching niet genoeg en dan verwijs ik door naar de huisarts. Samen met de huisarts kunnen jongeren bespreken waar ze tegenaan lopen en samen kunnen ze opzoek naar passende hulp. Coaching is namelijk kort en krachtig en het voordeel van therapie is dat het langdurig ingezet kan worden. Via de huisarts kan de zorg ook veelal vergoed worden. Daarnaast werken veel huisartsen samen met een praktijkondersteuner die ook hulp kan bieden. 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen