Je bent jong en je hebt telefoonangst, wat kan je doen?

Telefoonangst bij jongeren

Voor heel veel volwassenen is bellen de normaalste zaak van de wereld. Ze draaien hun hand er niet voor om en voeren wekelijks telefoongesprekken. Jongeren ervaren daarentegen steeds meer weerzin tegen het voeren een telefoongesprek blijkt uit onderzoek. Maar liefst 40% van de jongeren schijnt last te hebben van telefoonangst. Ze krijgen liever een berichtje via Whatsapp of via de mail dan dat ze de telefoon moeten opnemen.

Hoezo telefoonangst?

Voor de oudere generatie is telefoonangst moeilijk te begrijpen omdat de telefoon een ingeburgerd middel is om contact met elkaar te hebben. Dit was in het verleden ook het enige middel terwijl er tegenwoordig volop Whatsapp berichten, mails of dm’s worden verstuurd. Het is voor veel jongeren aantrekkelijker om een berichtje te sturen. Dit heeft ook zo zijn voordelen want je kan de tijd nemen om te reageren. Tijdens een telefoongesprek moet je namelijk meteen reageren.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Bellen is ongemakkelijk

Veel jongeren geven als reden dat ze bellen ongemakkelijk vinden omdat ze de ander niet kunnen aankijken. Normaal kan je iemands emoties aflezen tijdens een gesprek en door een telefoon kan je deze emoties gewoonweg niet zien. Ook het feit dat je snel moet reageren en spontaan moet inhaken op iemands verhaal of vraag vinden jongeren lastig. Daarnaast zijn jongeren bang voor situaties zoals dat ze de ander moeilijk kunnen verstaan omdat de verbinding kan wegvallen. Of omdat de ander gewoonweg erg zacht praat. Hier moet je iets van durven zeggen en dit is iets wat ze vaak lastig vinden.

Coaching kan helpen!

Binnen Jong Assertief bied ik coaching aan speciaal voor jongeren die last hebben van verlegenheid en hiermee aan de slag willen. Deze jongeren voelen zich regelmatig onzeker en worstelen met sociaal contact. Door middel van coaching gaan jongeren aan de slag met oefeningen zodat ze zich in het dagelijks leven prettiger gaan voelen. Veel ‘verlegen’ jongeren hebben ook last van telefoonangst en geven ook bijna altijd aan dat ze het bellen met mij spannend vinden. Gaandeweg ervaren ze dat het bellen meevalt en ontdekken ze dat ze prima een gesprek kunnen voeren aan de telefoon. 

Geen last van verlegenheid maar wel telefoonangst?

Wie weet kunnen onderstaande tips helpen om van je belangst af te komen:

1. Zorg voor een goede voorbereiding en schrijf op waar je het over wil hebben en welke vragen je kan stellen.
2. Hoe zal het gesprek ongeveer gaan lopen en wat zal de ander kunnen gaan vragen? Schrijf dit ook op.
3. Schrijf precies op wat je letterlijk wil gaan zeggen tijdens de eerste minuten van het telefoongesprek. Voor het gemak kan je een paar voorbeeldzinnen opschrijven: ‘Fijn dat ik je nu even kan spreken’, ‘Komt het uit dat ik je nu opbel?’, ‘Goedemorgen met …. Ik bel omdat ik een vraag heb over..
4. Neem je telefoongesprek op via een recorder zodat je achteraf kan luisteren hoe het is gegaan. Wat ging er goed en wat kan er de volgende keer beter?

Misschien is dit ook nog interessant om te lezen:

 

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen