Stille wateren hebben diepe gronden persoonlijkheid

Stille wateren hebben diepe gronden persoonlijkheid puber

Stille wateren hebben diepe gronden persoonlijkheid

Volgens het woordenboek Van Dale betekent de uitdrukking ‘Stille wateren hebben diepe gronden’: Mensen die weinig zeggen hebben vaak diepzinnige gedachten. Vroeger is dit gezegde weleens over mij gezegd toen ik puber was. Ik was meer een luisteraar dan een prater en vertelde pas iets wanneer ik merkte dat anderen er echt interesse in hadden. Ik kon ook wegdromen in mijn eigen wereld en totaal niet meer weten waar de gesprekken tussen mensen over gingen. 

Introverte persoonlijkheid

Ik wist toen nog niet dat ik een introverte persoonlijkheid heb. Introverte jongeren zijn bedachtzaam en zeggen iets wanneer ze er goed over nagedacht hebben. Na een drukke schooldag willen ze graag zichzelf terugtrekken om weer energie op te doen. Dit in tegenstelling tot extraverte jongeren die na school vaak nog afspreken met een vriendengroep. Zij doen namelijk energie op door samen te zijn met anderen.

Smalltalk

Smalltalk zijn gesprekjes over het weer, je haarkleur, wat voor boodschappen je hebt gekocht etc. Het zijn gesprekjes die voor introverten lekker kort mogen duren. Ze gaan liever de diepte in tijdens een gesprek of houden anders hun mond. Ik heb als puber echt moeten leren om aan smalltalk te doen. Ik hou het nu denk ik max. een half uurtje vol. Dit in tegenstelling tot extraverte jongeren die de hele dag slap kunnen ouwehoeren en hier ook plezier uit beleven.

Kwaliteiten

Introverte jongeren zijn heel loyaal naar hun vrienden. Ze kunnen hun vrienden vaak op één hand tellen en vaak kennen ze elkaar al jaren. Ook kunnen introverte jongeren de kern van het verhaal, wat de ander aan het vertellen is, kort en bondig samenvatten. Dit heeft als effect dat de ander zich gehoord en begrepen voelt en nieuwe inzichten krijgt. Daarnaast kunnen introverte jongeren goede leiders zijn. Doordat ze zo goed luisteren weten ze exact wat er speelt in het team en kunnen ze hier op inspringen. 

Introvert of extravert: we vullen elkaar aan!

Zowel introverte als extraverte pubers hebben zo hun eigen kwaliteiten. Extraverte pubers hebben een uitgebreide kennissen en vriendenkring en weten alle nieuwtjes uit de omgeving. Introverte pubers zijn weer de luisteraars en creëren diepgang in gesprekken, Al is niemand volledig in een hokje te duwen. Al ben ik als jongerencoach wel erg blij dat het woord introversie bestaat. Het heeft mij als puber namelijk veel zelfinzicht gegeven! Op de ‘over mij pagina‘ deel ik m’n verhaal hierover. Dus mocht je interesse hebben dan is het zeker het lezen waard! En mocht je liever even m’n stem willen horen dan kan je ook mijn podcast beluisteren. 

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen