Sova training Leiden: de trainingen zijn ontzettend waardevol!

Als jongerencoach weet ik hoe fijn het is voor jongeren wanneer ze leeftijdgenoten kunnen ontmoeten. Tijdens de sova training merk ik al snel genoeg een opluchting in de groep. Eindelijk durven de jongeren te praten over hun onzekerheden en ervaren ze dat ze niet de enige zijn die worstelen. Dit zorgt voor zoveel openheid en contact! Dit is iets wat ik elke keer zie gebeuren en waar de meeste jongeren ook erg naar snakken. Veel gesprekken gaan op school over koetjes en kalfjes maar echt open en eerlijk zijn deze gesprekken tussen klasgenoten niet altijd. Het instagram account van veel jongeren ziet er picco bello uit maar ondertussen schuilt er veel onzekerheid achter de mooie foto’s. Samen gaan ze oefenen met verschillende vaardigheden en leren ze sociaal te zijn op een manier die bij hun past. Met aandacht voor karaktereigenschappen zoals introversie, extraversie of hooggevoeligheid.

Onzeker zijn is heel normaal

Sociale vaardigheden ontwikkelen jongeren met vallen en opstaan. Het is heel normaal wanneer jongeren zich in de puberteit onzeker voelen en zich druk maken om wat anderen van hen vinden. Jongeren hebben in deze leeftijdsfase vaak last van een ‘fictief publiek’. Dit betekent dat jongeren voortdurend het idee hebben dat anderen op hen zitten te letten. Bij elke opmerking of beweging kunnen ze zich druk maken om de mening van anderen. Dit is hartstikke vermoeiend maar wel een normaal verschijnsel. Hoe stoer andere jongeren ook doen, in feite is iedere jongere gevoelig voor de mening van anderen! Ouders krijgen in deze fase veel minder van hun kind te horen. Ook dit is heel normaal. Jongeren vergelijken zichzelf met elkaar en luchten liever hun hart bij leeftijdsgenoten. Vrienden en vriendinnen zorgen voor een sociaal vangnet op het moment dat situaties niet lekker lopen. Dit sociale vangnet is hartstikke belangrijk om je als jongere gezien en begrepen te voelen. Sommige jongeren lukt het niet om vriendschappen te sluiten en kunnen zich eenzaam voelen.

Ik weet het niet meer met mijn kind

Wat is een sova training?

Een sova training Leiden is gericht op het aanleren van sociale vaardigheden zoals initiatief nemen, luisteren, samenvatten, doorvragen en een verhaal vertellen. Ook wordt er geoefend met stevig en zelfverzekerd staan en oogcontact maken. Daarnaast leren jongeren assertief te reageren op momenten dat het nodig is. Allemaal op een manier die bij de jongeren past. Zonder dat jongeren het gevoel hebben dat het gekunsteld overkomt. Er wordt samen geoefend en jongeren ervaren op een leuke manier hoe het anders kan. Ook ervaren jongeren hoe ze dicht bij zichzelf kunnen blijven en wat ze fijn vinden in het contact met anderen. De training wordt vooral als gezellig ervaren, maar tegelijkertijd wordt er ook heel veel geoefend. Een sova training wordt overigens ook vaak een weerbaarheidstraining of een assertiviteitstraining genoemd.

Voor wie is een sova training bedoeld?

Jongeren die zich onzeker voelen en veel piekeren kunnen veel baat hebben bij deze training. Er is veel aandacht voor positief denken en hoe je jezelf mentaal even kan oppeppen als het tegenzit. Ook kunnen jongeren die last hebben van faalangst veel baat hebben bij deze training. Daarnaast is deze training ook zeker geschikt voor jongeren die zich eenzaam voelen en graag wat meer vrienden zouden willen hebben. Het gebeurt geregeld dat jongeren na de training nog een of twee vrienden overhouden. Dit is niet zo vreemd want er wordt veel gedeeld in de groep en jongeren leren elkaar ontzettend goed kennen. Ze durven na de training ook sneller aan elkaar te vertellen dat ze iets spannend vinden om te doen en ze weten dat ze niet gek worden aangekeken wanneer ze dit delen.

Voor welke leeftijd is de sova training in Leiden?

Er zijn verschillende leeftijdsgroepen: 12 – 14 jaar, 15 – 18 jaar en 18 – 25 jaar. Mocht je zoon of dochter er net tussen vallen qua leeftijd dan is dit geen probleem. Dus stel dat je dochter bijna 15 jaar is dan kijken we welke leeftijdsgroep beter past bij haar huidige ontwikkeling. Afhankelijk van de situatie is het ook een idee om te kiezen voor de telefonische training. Sommige jongeren hebben genoeg contacten op school maar voelen zich alsnog een buitenbeentje. Of hebben voortdurend te maken met een onzeker gevoel in het contact met anderen en weten niet meer zo goed hoe ze dit om kunnen buigen. Ik kan ze kortdurend helpen door samen te kijken naar de situatie en ze een steuntje in de rug te geven.