Sociale vaardigheidstraining in Leiden

Als jongerencoach weet ik hoe fijn het is voor jongeren wanneer ze leeftijdgenoten kunnen ontmoeten. Tijdens de sociale vaardigheidstraining merk ik al snel genoeg een opluchting in de groep. Eindelijk durven ze te praten over hun onzekerheden en ervaren ze dat ze niet de enige zijn die worstelen. Dit zorgt voor zoveel openheid en contact in de groep! Dit is iets wat ik elke groepstraining zie gebeuren en waar de meeste jongeren ook erg naar snakken. Veel gesprekken gaan op school over koetjes en kalfjes maar echt open en eerlijk zijn deze gesprekken tussen klasgenoten niet altijd. Het instagram account van veel jongeren ziet er picco bello uit maar ondertussen schuilt er veel onzekerheid achter de mooie foto’s. Tijdens de sociale vaardigheidstraining gaan ze samen oefenen met verschillende vaardigheden en leren ze sociaal te zijn op een manier die bij hun past. Daarnaast is er binnen de training ook altijd aandacht voor karaktereigenschappen zoals introversie, extraversie of hooggevoeligheid.

Onzeker zijn is heel normaal

Sociale vaardigheden ontwikkelen jongeren met vallen en opstaan. Het is heel normaal wanneer jongeren zich in de puberteit onzeker voelen en zich druk maken om wat anderen van hen vinden. Jongeren hebben in deze leeftijdsfase vaak last van een ‘fictief publiek’. Dit betekent dat jongeren voortdurend het idee hebben dat anderen op hen zitten te letten. Bij elke opmerking of beweging kunnen ze zich druk maken om de mening van anderen. Dit is hartstikke vermoeiend maar wel een normaal verschijnsel. Hoe stoer andere jongeren ook doen, in feite is iedere jongere gevoelig voor de mening van anderen! Ouders krijgen in deze fase veel minder van hun kind te horen. Ook dit is heel normaal. Jongeren vergelijken zichzelf met elkaar en luchten liever hun hart bij leeftijdsgenoten. Vrienden en vriendinnen zorgen voor een sociaal vangnet op het moment dat situaties niet lekker lopen. Dit sociale vangnet is hartstikke belangrijk om je als jongere gezien en begrepen te voelen. Sommige jongeren lukt het niet om vriendschappen te sluiten en kunnen zich eenzaam voelen.

Ik weet het niet meer met mijn kind

Wat is een sociale vaardigheidstraining?

De sociale vaardigheidstraining (sova training wordt het ook wel genoemd) in Leiden is gericht op het aanleren van sociale vaardigheden zoals initiatief nemen, luisteren, samenvatten, doorvragen en een verhaal vertellen. Ook wordt er geoefend met stevig en zelfverzekerd staan en oogcontact maken. Daarnaast leren jongeren assertief te reageren op momenten dat het nodig is. Allemaal op een manier die bij de jongeren past, zonder dat jongeren het gevoel hebben dat het gekunsteld overkomt. Er wordt samen geoefend en jongeren ervaren op een leuke manier hoe het anders kan. Ook ervaren jongeren hoe ze dicht bij zichzelf kunnen blijven en wat ze fijn vinden in het contact met anderen. De training wordt vooral als gezellig ervaren, maar tegelijkertijd wordt er ook heel veel geoefend. Een sova training wordt overigens ook vaak een weerbaarheidstraining of een assertiviteitstraining genoemd.

Voor wie is een sova training bedoeld?

Jongeren die zich onzeker voelen en veel piekeren kunnen veel baat hebben bij deze training. Er is veel aandacht voor positief denken en hoe je jezelf mentaal even kan oppeppen als het tegenzit. Daarnaast is deze training ook zeker geschikt voor jongeren die zich eenzaam voelen en graag wat meer vrienden zouden willen hebben. Het gebeurt geregeld dat jongeren na de training nog één of twee vrienden overhouden. Dit is niet zo vreemd want er wordt veel gedeeld in de groep en de jongeren leren elkaar daardoor ontzettend goed kennen. Ze durven na de training ook sneller aan elkaar te vertellen dat ze iets spannend vinden om te doen en ze weten dat ze niet gek worden aangekeken wanneer ze dit delen.

Voor welke leeftijd is de sova training in Leiden?

Er zijn verschillende leeftijdsgroepen: 12 – 14 jaar, 15 – 18 jaar en 19 – 25 jaar. Mocht je zoon of dochter er net tussen vallen qua leeftijd dan is dit geen probleem. Dus stel dat je dochter bijna 15 jaar is dan kijken we welke leeftijdsgroep beter past bij haar huidige ontwikkeling.  Sommige jongeren hebben genoeg contacten op school maar voelen zich alsnog een buitenbeentje. Of hebben voortdurend te maken met een onzeker gevoel in het contact met anderen en weten niet meer zo goed hoe ze dit om kunnen buigen. Ik kan ze helpen door samen te kijken naar de situatie en ze een steuntje in de rug te geven.

juni

17jun(jun 17)7:00 pm08jul(jul 8)8:30 pmGroepstraining 19 – 25 jaar

juli

17jun(jun 17)7:00 pm08jul(jul 8)8:30 pmGroepstraining 19 – 25 jaar

augustus

Geen evenementen

 
Let op: tot en met 6 mei geldt het early bird tarief wanneer je kiest voor de groepstraining + 3 coachsessies. Je betaalt dan geen 599 euro maar 499 euro. Het is ook mogelijk om alleen voor de groepstraining te kiezen en je betaalt dan 299 euro. Bij vragen kan je altijd contact met mij opnemen! 

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost het?

De individuele coaching kost 99 euro per sessie en er zijn minimaal 5 sessies nodig om een vertrouwensband met je kind op te bouwen en mooie resultaten te boeken (kennismaking en tussenevaluatie met ouders is altijd kosteloos). De groepstraining kost 299 euro en bestaat uit 4 bijeenkomsten en na een paar weken plan ik een gratis terugkom bijeenkomst in met de jongeren. Daarnaast is het ook mogelijk om zowel voor de groepstraining als voor coaching te kiezen en dit wordt ook het vaakst gekozen door ouders. Dit aanbod kost 599 euro en je kind krijgt dan de groepstraining + 3 online coachsessies waarin ik samen met je kind nog extra de diepte in kan en je kind kan helpen het geleerde in de praktijk te brengen. Hier vind je een overzicht van het aanbod: tarieven

Wanneer start er een groepstraining in Leiden?

Dit is heel erg afhankelijk van de hoeveelheid aanmeldingen die ik binnen krijg van geïnteresseerde ouders. Dus mocht je interesse hebben stuur mij dan even een berichtje en dan zet ik je puber op de lijst! En wie weet start ik dan al snel een groepstraining voor jouw zoon of dochter! 

Wat is jouw specialisatie als coach?

Ik richt mij vooral op jongeren die last hebben van onzekerheid of verlegenheid. Ik kan mezelf inmiddels ervaringsdeskundige noemen en mijn persoonlijke verhaal is ook te lezen op de over mij pagina van deze site. Hierin benoem ik ook dat ik altijd rekening houd met karaktereigenschappen denkend aan introversie, extraversie en hooggevoeligheid.