Sociaal zelfvertrouwen

Hoe vergroot je sociaal zelfvertrouwen?

Wanneer heeft je kind sociaal zelfvertrouwen?

Je kind heeft sociaal zelfvertrouwen wanneer je kind:
– vertrouwen heeft in zijn eigen kunnen
– sociale situaties in algemene zin positief interpreteert
– rechtop staat en oogcontact durft te maken
– aardig is voor anderen
– opkomt voor zichzelf en anderen wanneer dit nodig is
– een positief zelfbeeld heeft

Hoe kan je het sociaal zelfvertrouwen van je kind versterken?

Jongeren leren vooral van de voorbeelden uit hun leven. Deze voorbeelden worden ook wel rolmodellen genoemd. Voordat de puberteit begon stond jij als ouder nog op een hoog voetstuk en was je een rolmodel voor je kind. Naar mate jongeren ouder worden verschuift hun aandacht en zijn opeens hun vrienden in plaats van jou als ouder verandert in rolmodellen. Veel sociaal gedrag wordt aangeleerd door te observeren hoe andere jongeren op situaties reageren. En tegelijkertijd oefenen jongeren ook veel door bepaald gedrag zelf uit te proberen. Hoe vaker jongeren positieve ervaringen opdoen hoe groter het sociaal zelfvertrouwen wordt. Het nemen van initiatief is hierin belangrijk. Jongeren die vaker andere klasgenoten helpen en tips geven worden over het algemeen aardiger gevonden. Dit heeft tot gevolg dat deze jongeren positieve waardering krijgen van klasgenoten. Deze waardering versterkt het zelfbeeld enorm (Ploeg, 2011).

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Wat kan je als ouder doen? 

Ondanks dat jongeren hun ouders niet meer zo snel als rolmodel ervaren heb je als ouder onbewust veel invloed op het gedrag van je kind. Jongeren leren veel van een positieve terechtwijzing. Het is belangrijk om je kind voldoende erkenning te geven in wat je kind allemaal goed doet. Daarnaast is het goed wanneer er een balans is tussen positieve en negatieve feedback (Prinsen, 2009). Een goede regel om te onthouden is dat er tegenover 1 kritiekpunt 5 complimenten staan. Deze regel is niet alleen op jongeren van toepassing maar zeker ook op volwassenen. Iedereen wil zich gewaardeerd voelen. Wanneer je partner alleen maar negatief is over je inspanningen dan is de motivatie om verder te gaan vaak ver te zoeken. Probeer je kind dus te stimuleren met positieve feedback en af en toe een kritiekpunt.

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:


Literatuur

Ploeg van der, J. (2011) De sociale ontwikkeling van het schoolkind. Bohn Stafleu van Loghum Houten
Prinsen, H. (2009) Mijn kind is een kanjer! Help je kind bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Bohn Stafleu van Loghum Houten

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen