Inhoudsopgave
ToggleWanneer heeft je kind sociaal zelfvertrouwen?
Je kind heeft sociaal zelfvertrouwen wanneer je kind:
– vertrouwen heeft in zijn eigen kunnen
– sociale situaties in algemene zin positief interpreteert
– rechtop staat en oogcontact durft te maken
– aardig is voor anderen
– opkomt voor zichzelf en anderen wanneer dit nodig is
– een positief zelfbeeld heeft
Hoe kan je het sociaal zelfvertrouwen van je kind versterken?
Jongeren leren vooral van de voorbeelden uit hun leven. Deze voorbeelden worden ook wel rolmodellen genoemd. Voordat de puberteit begon stond jij als ouder nog op een hoog voetstuk en was je een rolmodel voor je kind. Naar mate jongeren ouder worden verschuift hun aandacht en zijn opeens hun vrienden in plaats van jou als ouder verandert in rolmodellen. Veel sociaal gedrag wordt aangeleerd door te observeren hoe andere jongeren op situaties reageren. En tegelijkertijd oefenen jongeren ook veel door bepaald gedrag zelf uit te proberen. Hoe vaker jongeren positieve ervaringen opdoen hoe groter het sociaal zelfvertrouwen wordt. Het nemen van initiatief is hierin belangrijk. Jongeren die vaker andere klasgenoten helpen en tips geven worden over het algemeen aardiger gevonden. Dit heeft tot gevolg dat deze jongeren positieve waardering krijgen van klasgenoten. Deze waardering versterkt het zelfbeeld enorm (Ploeg, 2011).
Nieuw! Online Cursus Sociaal en Sterk als Introvert
Help je kind om zich sociaal zelfverzekerd te voelen, zonder dat hij of zij zich anders hoeft voor te doen. Laat je kind zijn of haar eigen, unieke manier van communiceren ontdekken en ontwikkelen met de online cursus: Sociaal en sterk als introvert.
- Dit is dé cursus die ik als introverte jongere zelf had willen volgen. Je kind leert om zich op sociaal vlak zelfverzekerd te voelen zonder zichzelf te verliezen of extravert voor te doen.
- Je kind leert zijn of haar sociale talenten en kwaliteiten kennen en zijn of haar leven te leiden op een manier die bij hem of haar past!
- Meld je vandaag nog aan en geef je kind de tools die hij of zij nodig heeft om op te bloeien in sociale situaties!
- Een coachingstraject kost normaal minimaal 495 euro. Met deze online cursus betaal je slechts 119,95 euro en is aanvullende coaching waarschijnlijk helemaal niet meer nodig!
- Daarnaast is de cursus altijd terug te kijken wanneer je kind daar behoefte aan heeft! Genoeg redenen om de online cursus vandaag nog aan te schaffen en meteen toegang te krijgen!
Wat kan je als ouder doen?
Ondanks dat jongeren hun ouders niet meer zo snel als rolmodel ervaren heb je als ouder onbewust veel invloed op het gedrag van je kind. Jongeren leren veel van een positieve terechtwijzing. Het is belangrijk om je kind voldoende erkenning te geven in wat je kind allemaal goed doet. Daarnaast is het goed wanneer er een balans is tussen positieve en negatieve feedback (Prinsen, 2009). Een goede regel om te onthouden is dat er tegenover 1 kritiekpunt 5 complimenten staan. Deze regel is niet alleen op jongeren van toepassing maar zeker ook op volwassenen. Iedereen wil zich gewaardeerd voelen. Wanneer je partner alleen maar negatief is over je inspanningen dan is de motivatie om verder te gaan vaak ver te zoeken. Probeer je kind dus te stimuleren met positieve feedback en af en toe een kritiekpunt.
Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:
Literatuur
Ploeg van der, J. (2011) De sociale ontwikkeling van het schoolkind. Bohn Stafleu van Loghum Houten
Prinsen, H. (2009) Mijn kind is een kanjer! Help je kind bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Bohn Stafleu van Loghum Houten