Sociaal zelfvertrouwen

Kinderen kunnen sociale problemen ontwikkelen wanneer ze bepaalde ervaringen hebben meegemaakt. Hierbij kan gedacht worden aan vervelende of zelfs traumatische ervaringen zoals pesten, fysiek geweld etc. Daarnaast kan het ook zijn dat kinderen de neiging hebben om negatief over zichzelf en klasgenoten te denken. Deze kinderen geloven deze gedachten en handelen hier ook naar (Ploeg, 2011).

Wat betekent het hebben van sociaal zelfvertrouwen?

Je kind heeft sociaal zelfvertrouwen wanneer je kind:
– een positief zelfbeeld heeft
– vertrouwen heeft in eigen kunnen
– sociale situaties in algemene zin positief interpreteert
– rechtop staat en oogcontact durft te maken
– aardig is voor anderen
– opkomt voor zichzelf en anderen wanneer dit nodig is

Hoe kan je het sociaal zelfvertrouwen van je kind vergroten?

Jongeren leren vooral van de voorbeelden uit hun leven. Deze voorbeelden worden ook wel rolmodellen genoemd. Voordat de puberteit begon stonden de ouders nog op een hoog voetstuk. Naar mate jongeren ouder worden zijn vrienden tot rolmodellen getransformeerd. Veel sociaal gedrag wordt aangeleerd door te observeren en uit te proberen. Hoe vaker jongeren positieve ervaringen opdoen hoe groter het sociaal zelfvertrouwen wordt. Het nemen van initiatief is hierin belangrijk. Jongeren die vaker andere klasgenoten helpen en tips geven worden over het algemeen aardiger gevonden. Dit heeft tot gevolg dat deze jongeren positieve waardering krijgen van klasgenoten. Deze waardering versterkt het zelfbeeld enorm (Ploeg, 2011).

Ondanks dat jongeren hun ouders niet meer zo snel als rolmodel ervaren heb je als ouder wel invloed op het gedrag van je kind. Jongeren leren veel van een positieve terechtwijzing. Het is belangrijk om je kind voldoende erkenning te geven in wat je kind allemaal goed doet. Daarnaast is het goed wanneer er een balans is tussen positieve en negatieve feedback (Prinsen, 2009). Een goede regel om te onthouden is dat er tegenover 1 kritiekpunt 5 complimenten staan. Deze regel is niet alleen bij kinderen van toepassing maar zeker ook bij volwassenen. Iedereen wil zich gewaardeerd voelen. Wanneer je partner alleen maar negatief is over je inspanningen dan is de motivatie om verder te gaan vaak ver te zoeken. Probeer je kind dus te stimuleren met positieve feedback en af en toe een kritiekpunt.

Verder lezen? klik dan hier:

Wil je meer informatie of advies om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten?

Neem dan contact met mij op via info@jongassertief.nl

Bron
Ploeg van der, J. (2011) De sociale ontwikkeling van het schoolkind. Bohn Stafleu van Loghum Houten
Prinsen, H. (2009) Mijn kind is een kanjer! Help je kind bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Bohn Stafleu van Loghum Houten

Avatar
Laatste berichten van Angela Reijnhoudt (alles zien)

Plaats een reactie

Call Now Button
Chat openen
X