Schermtijd van je puber

Schermtijd kind

Wat is een normale schermtijd?

In feite is hier geen vaste richtlijn voor. Iedere ouder is anders en hanteert andere regels. Daarnaast is je kind volop in ontwikkeling en hoe ouder het kind hoeveel meer vrijheden hij of zij vaak krijgt. Wel zijn er algemene tips die ik in dit artikel zal benoemen. 

Wat is de gemiddelde schermtijd van een kind van 12 t/m 25 jaar?

Gemiddeld genomen is 3 uur per dag voldoende schermtijd voor tieners. Naar mate ze ouder worden kan de schermtijd nog iets uitgerekt worden. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer ouders duidelijke regels hanteren én emotioneel betrokken blijven, pubers hier het beste op reageren. Stimuleer je puber ook om naast social media en games ook lekker te sporten en sociale contacten te onderhouden. Het draait uiteindelijk allemaal om de juiste variatie en balans. 

Zomaar stoppen is lastig

Dit geldt niet alleen voor kleine kinderen maar zeker ook voor pubers. Dit komt omdat tijdens het gamen het stofje dopamine wordt vrijgemaakt in de hersenen. Dopamine geeft je kind het gevoel dat hij of zij een beloning krijgt. Het is handig om vooraf aan te kondigen wanneer je puber moet stoppen met gamen. Je kan iets zeggen in de trant van: ‘Over 5 minuten ga je stoppen met gamen en wat anders doen’. Ook kan het helpen om even een kort gesprekje aan te knopen en te vragen wat voor game hij of zij aan het spelen is. Zo toon je belangstelling én begint je kind los te komen uit de game wereld. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Wat is mijn schermtijd?

Als ouder ben je hét voorbeeld voor je tiener. Wanneer je zelf de hele dag op je telefoon zit dan heeft dat ook effect op de hoeveelheid tijd dat je puber op zijn telefoon wil zitten. Want tsja wat jij doet dat wil hij natuurlijk ook! Geef daarom zelf het goede voorbeeld en leg je telefoon weg. Het wordt iets lastiger wanneer je veel thuis werkt. In dit geval is het goed om aan je puber aan te geven dat je aan het werk bent en je bereikbaar moet blijven voor collega’s. 

Algemene tips

  • Zorg voor een balans en bedenk voor jezelf wat je acceptabel vindt en wat niet. 
  • Overleg eens met andere ouders hoe zij het aanpakken.
  • Stel de regel in dat je puber na 21:00 uur niet meer op z’n telefoon mag en leg alle telefoons op een vaste plek in de woonkamer. 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen