Ruzie uitpraten. Hoe doe je dat?

Ruzie uitpraten kind

Ruzie uitpraten. Hoe doe je dat?

Stel je eens voor dat je in vertrouwen tegen je beste vriendin hebt verteld dat je verliefd bent op een jongen uit je klas. Je vriendin heeft beloofd dit aan niemand door te vertellen en het geheim te houden. Je vertrouwt je vriendin want anders had je deze informatie niet met haar gedeeld. Alles lijkt goed te gaan totdat de desbetreffende jongen opeens voor je neus staat. Hij vertelt dat hij via via heeft gehoord dat je hem leuk vindt. 

Woedend

Je kan je voorstellen dat je woedend bent en je beste vriendin ervan verdenkt dat ze het heeft doorverteld aan de jongen. Zij is immers de enige persoon met wie je dit geheim hebt gedeeld. Wie zou het anders tegen hem verteld moeten hebben?! Je confronteert je vriendin en vertelt tegen haar de situatie. 

Ruzie

Jij (woedend): “Sanne, ik kan niet geloven dat je mijn geheim hebt doorverteld aan Thomas! Hij kwam net naar mij toe en vroeg me naar mijn gevoelens voor hem! Hoe kon je dat doen? Ik dacht dat ik je kon vertrouwen!”

Sanne (verdedigend): “Wacht even Lisanne! Ik heb helemaal niets gezegd tegen Tom! Ik heb je geheim niet doorverteld.. Echt waar!”

Jij (nog steeds woedend):  “Nou, hoe kwam hij er dan achter? Ik heb het met niemand anders gedeeld. Ik vertrouwde je volledig, maar nu voel ik mij verraden.”

Sanne (verward): “Ik zweer het je Lisanne. Ik heb je geheim niet doorverteld. Misschien heeft iemand anders het aan Thomas verteld of heeft hij het op een andere manier ontdekt. Maar het was zeker niet van mijn kant!

Wat nu?

Jij voelt je verraden. Je beste vriendin heeft het waarschijnlijk niet tegen Thomas gezegd maar ze heeft je geheim wel doorverteld aan anderen terwijl je het in vertrouwen met haar gedeeld hebt. Je vertrouwen in haar en de vriendschap is beschadigd. Dit wil je ook naar Sanne duidelijk maken. 

Ruzie maken

In een ruzie is het verleidelijk om een ander te gaan beschuldigen. In deze situatie kan je denken aan opmerkingen zoals: Jij lult altijd alles door aan anderen! Je bent een bedrieger! Waarschijnlijk voelt Sanne zich door deze uitspraken extra aangevallen en gaat in het verweer: Alsof jij altijd alles perfect doet! Jij lult ook over anderen.. Het effect van deze beschuldigingen is dat je alleen maar olie op het vuur gooit. De ruzie wordt zo alleen maar erger. 

Ruzie goed uitpraten

Om een ruzie goed uit te praten is het goed om in ‘ik-boodschappen’ te praten. Je begint een zin met “Ik voel mij woedend omdat..”, of “Ik vertrouw je niet meer omdat.. “. Vervolgens is het goed om het verhaal van de ander samen te vatten: “Je zegt dus eigenlijk dat jij mijn geheim niet hebt doorvertelt aan Thomas maar dat iemand anders dit heeft gedaan. Mijn vertrouwen is nog steeds beschadigd omdat je blijkbaar wel tegen anderen mijn verhaal hebt verteld.  Terwijl dit verhaal alleen voor jou bestemd was”

Reactie van Sanne

“Sorry, ik ben af en toe een flapuit en ik heb het tegen Marietje verteld dat jij Thomas leuk vindt. Ik had dit niet mogen doen.” Ik vind onze vriendschap heel belangrijk en ik zou het er echt moeilijk mee hebben wanneer je geen vriendinnen meer met mij wil zijn. In de toekomst wil ik erop letten dat ik geen geheimen meer door vertel. Ik wil je ook op het hart drukken dat ik hier echt op ga letten de volgende keer!

Ik-boodschap

Zoals je in dit voorbeeld kan zien helpt een ik-boodschap om dichtbij jezelf te blijven. Je zegt hoe je je voelt zonder de ander te beschuldigen. Een ik-boodschap geeft jou en de ander inzicht in hoe je je voelt en samen kan je kijken hoe je de volgende keer beter met elkaar om kan gaan en rekening kan houden met elkaars wensen. Binnen de weerbaarheidstraining voor pubers oefenen we hier ook regelmatig mee. Mocht je merken dat je puber wel wat handvatten kan gebruiken dan kan je mij altijd bellen of mailen. Ik denk graag met jullie mee!


Misschien is dit ook interessant om te lezen: 

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen