Inhoudsopgave
ToggleRots en water training is erg effectief!
Er zijn heel wat weerbaarheidstrainingen te vinden voor kinderen en jongeren. Zo is de Kanjertraining een hele bekende training en daarnaast wordt de Rots en Water training ook veelvuldig toegepast in het onderwijs. Het bijzondere aan Rots en Water is dat de training momenteel in meer dan 30 landen wordt ingezet. Daarnaast is de Rots en water training eerder lichaamsgericht dan verbaal. Kinderen en jongeren leren door verschillende psychofysieke oefeningen zich weerbaar op te stellen. Ook is er aandacht voor lichaamshouding, ademhaling en het herkennen van stress in het lichaam.
Wat is rots en water?
Rots staat voor stevig staan, opkomen voor jezelf, jezelf verdedigen, weten wat je graag wilt, je krachtig voelen en weten wat je doet. Water staat voor je eigen gevoelens ervaren, inleven in het gevoel van de ander, contact maken, sociaal zijn, vriendschap en respect. Iedereen heeft rots en water in zich en het is belangrijk om een balans te vinden in beide kwaliteiten. Wanneer een kind teveel rots is dan zegt het kind overal nee op en is het opstandig en dominant. Wanneer een kind teveel water is heeft het geen eigen mening en probeert het voortdurend anderen te pleasen. Door middel van lichaamsgerichte oefeningen gaan kinderen aan de slag met beide kwaliteiten en ervaren ze hoe ze een balans kunnen vinden.
Heeft je puber last van verlegenheid?
De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:
- Op iemand af kan stappen
- Met iemand een praatje kan maken
- Een gesprek gaande kan houden
- Vriendschappen aan kan gaan en kan onderhouden
Scholen zijn ook enthousiast
Veel scholen kiezen ervoor om te werken met de Rots en Water training omdat de training behoort tot één van de meest onderzochte anti-pest methodieken. Rots en Water draagt bij aan het creëren van een veilig pedagogisch klimaat. Rots en Water stimuleert zelfvertrouwen en weerbaarheid bij kinderen en jongeren en helpt pestgedrag te verminderen. De training stelt de kinderen ook voortdurend de vraag hoe ze het beste kunnen reageren: als water of als een rots? Het zet kinderen en jongeren aan het denken en helpt ze het beste uit zichzelf te halen.
Het Trimbos Instituut heeft in samenwerking met de Rutgers Stichting de Rots en Water training wetenschappelijk onderzocht en kwamen met positieve resultaten. Zo helpt de training grensoverschrijdend gedrag te verminderen onder jongens op het VMBO van 14 – 17 jaar.
Voor wie is de rots en water training?
Ondertussen wordt Rots en Water op het (speciaal) basisonderwijs, (speciaal) voortgezet onderwijs en praktijkonderwijs ingezet. Ook is de Rots en Water training geschikt voor kinderen en jongeren met autisme. De training is al te volgen met 4 jaar t/m 18 plus. Volgens experts is de training zo breed inzetbaar omdat de training zorgt voor een veilige sfeer in de groep en daarmee pestgedrag voorkomt. Zowel degene die pestgedrag veroorzaakt als degene die slachtoffer is van pestgedrag worden op een positieve manier benaderd. Ook is er aandacht voor het gedrag van de omstanders die handvatten krijgen hoe ze met de situatie om kunnen gaan. Zo leren ze hoe ze van meeloper juist als een rots kunnen reageren of als water om de situatie niet te laten escaleren.
Wat is een voorbeeld van een rots en water oefening?
Chinees boksen is een bekende rots en water oefening. Kinderen leren om stevig te staan waardoor ze met zelfvertrouwen op anderen kunnen afstappen. De oefening is vooral interessant voor kinderen en jongeren die een onzekere houding hebben. Eerst leg je je een kind uit hoe het stevig kan staan door zelf het goede voorbeeld te geven. Zet je eigen voeten op schouderbreedte en houdt je knieën licht gebogen. Blijf vervolgens rustig ademhalen via je buik. Vervolgens mag het kind tegenover jou gaan staan en jou nadoen op 1 meter afstand. De volgende stap is dat jullie allebei je armen half gebogen houden met jullie handpalmen naar voren. Je mag elkaars handen proberen aan te tikken. De bedoeling is dat je probeert de ander uit balans te brengen. Dit kan je doen door de handen vaker achter elkaar aan te tikken of juist je eigen handen weg te trekken. Wanneer je als eerste een voet verzet of struikelt ben je af en heeft de ander gewonnen in zelfverzekerd staan.
Er zijn zoveel trainingen te volgen, welke past het beste bij mijn puber?
Deze vraag krijg ik regelmatig en is ook lastig om goed te beantwoorden. Er zijn zeker een hele hoop mooie trainingen te volgen denkend aan de Kanjertraining, Rots en water training, SOVA training en het Vriendenprogramma. Nu heb ik nog maar een paar trainingen opgenoemd van de tientallen trainingen die bekend zijn bij het Nederlands Jeugd Instituut. Het is erg afhankelijk van de situatie van je zoon of dochter wat nodig is. Wanneer je puber erg onzeker is maar wel wat vrienden heeft en wat meer wil oefenen met weerbaarheid dan kan de Rots en Water training of Kanjertraining heel interessant zijn. Mocht je zoon of dochter erg last hebben van angsten en somberheid dan is het Vriendenprogramma een geschikte training. De trainingen hebben vaak veel overlap met elkaar en zijn daarom voor heel veel jongeren geschikt. Mocht je hierover willen brainstormen dan kan dit altijd kosteloos door mij een bericht te sturen of even te bellen.
Zoek je nog een training in Leiden voor je zoon of dochter?
Elke maand organiseer ik weerbaarheidstrainingen in Leiden centrum. Merendeel van deze trainingen geef ik aan de hand van het draaiboek van het Vriendenprogramma. Het Vriendenprogramma komt oorspronkelijk uit Australië en is erkend door het Nederlands Jeugd Instituut. Er zijn verschillende groepen waar je zoon of dochter aan mee kan doen: 12 – 14 jaar, 15 – 18 jaar en 18 – 25 jaar. Deze trainingen zijn speciaal voor jongeren die last hebben van verlegenheid of zich al een lange tijd eenzaam voelen. Ook jongeren die erg last hebben van onzekerheid of weinig vrienden hebben zijn welkom. Samen gaan we aan de slag met het oefenen van sociale vaardigheden zoals: praten over koetjes en kalfjes, vragen, doorvragen, verhaal samenvatten en zelf een verhaal vertellen. Daarnaast oefenen de jongeren met stevig staan en assertief te reageren. Ook leren de jongeren om te gaan met kritiek en conflictsituaties. Allemaal op een manier die bij ze past en altijd met aandacht voor karaktereigenschappen zoals introversie, extraversie of hooggevoeligheid!
Misschien is dit ook nog interessant om te lezen:
Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast
Luister de podcast via Spotify!
- Luister naar mijn persoonlijke verhaal
- Krijg ideeën hoe je je puber kan helpen
- Helemaal gratis