Gun jezelf uitdagingen en blijf jezelf ontwikkelen als mens!

Denise van der Heide (21 jaar) heeft mijn oproep via LinkedIn gezien dat ik op zoek ben naar jongeren die trots zijn op hun introverte karaktereigenschappen. Vaak wordt verlegenheid nog weleens verward met introversie en om dit misverstand de wereld uit te helpen is deze blogreeks ontstaan. Denise reageert al snel enthousiast op mijn oproep en wil graag haar verhaal delen. Iedereen kijkt anders naar introversie en zo heeft Denise ook haar eigen persoonlijke kijk en beleving. Denise komt over als een spontane ondernemende vrouw en heeft sinds kort een mooie opleiding HBO Hotel- & Eventmanagement versneld afgerond.

De sleutel zit in het tot rust komen

Ze vond het vroeger als puber al heerlijk om thuis creatief bezig te zijn of een boek te lezen op de bank. Dit was haar manier om weer op te laden na een drukke schooldag. Terwijl andere klasgenoten nog gingen afspreken of juist tot laat uit gingen nam ze de tijd thuis samen met haar familie. Dit betekent niet dat ze nooit met vriendinnen afspreekt of uitgaat. Integendeel, ze houdt juist van gezelligheid en contact met mensen. Ook op school had ze contact met iedereen en kon ze met merendeel wel overweg. Pas tijdens haar afstudeerstage kwam ze erachter dat ze meer introvert is van karakter na het doen van de test op www.16personalities.com. Deze site is gebaseerd op het MyersBriggs Type Indicator (MBTI) persoonlijkheidsmodel. Dit persoonlijkheidsmodel is een van de meest populaire persoonlijkheidsmodellen van deze tijd. Haar collega’s reageerden nogal verrast toen er uit Denise’s test kwam dat ze introverte karaktereigenschappen heeft. Zo ervaren anderen haar namelijk niet. Maar Denise beaamt haar behoefte om zich terug te trekken na een lange werkdag. Deze rust geeft haar weer energie om aan de slag te gaan. Haar weekenden brengt ze ook het liefste door met haar familie en vriend.

Verschillende types op de opleiding

Denise heeft Hotel- & Eventmanagement gestudeerd en merkte op de opleiding dat er verschillende types waren. Sommige studenten gingen naar elk feestje en waren altijd wel van de partij als er weer een evenement georganiseerd werd. Denise ging ook wel naar feestjes maar koos in vergelijking met de wat extravertere student toch wat vaker voor de rust en de tijd thuis samen met haar familie. De opleiding ging haar goed af en heeft ze zelfs versneld kunnen doen in 3 jaar tijd in plaats van in 4 jaar tijd. Ze heeft heel wat vaardigheden geoefend en geleerd. Zo heeft ze verschillende stages achter de rug waar ze een leidinggevende rol in heeft kunnen vervullen.

Faalangst de baas

Vroeger toen ze nog op de middelbare school zat heeft ze een faalangst training gehad om over haar presentatie angst te komen. Haar mentor vroeg aan haar: ‘Wat is nou het ergste dat er kan gebeuren?’ Rood worden en stotteren was iets waar ze bang voor was. Maar wat is hier nou echt erg aan? Helpende gedachten zoals: ‘Dan word ik maar rood, nou en?’, ‘Dan vergeet ik even mijn tekst, prima’ en ‘Ik mag falen en dit is niet erg’ hielpen haar. En heb ik wel echt gefaald als ik rood word? Ik heb het wel gedaan en dat telt! En als iemand anders er een probleem mee heeft dan is dat niet mijn probleem!

Blijf niet in je comfortzone hangen als introvert!

Terecht zegt Denise dat het belangrijk is om je niet blind te staren als introvert. Het is makkelijk om te denken van: ‘Oh, ik ben introvert dus is het beter om binnen mijn comfortzone te blijven’. Onzin! Je kan jezelf heel goed ontwikkelen als goede spreker en presentaties geven. Ook kan je prima werken als leidinggevende. Alles wat een extravert kan, kan een introvert dus ook. De manier waarop een introvert energie opdoet is gewoonweg anders. Denise heeft bijvoorbeeld tijdens haar studie stagegelopen op Ibiza. Ondanks dat ze dit best spannend vond en het buiten haar comfortzone was, heeft ze het toch gedaan en is het haar erg goed bevallen.

ps: Denise is de tweede die ik heb geïnterviewd voor de introverte rolmodellen blogreeks. Denise, dankjewel voor je inbreng en positieve kijk op introversie! Ik wens je het allerbeste! Mocht je denken: wat leuk, ik wil ook een rolmodel zijn voor introverte jongeren en geïnterviewd worden? Neem dan vooral even contact met mij op (Angela Reijnhoudt) via info@jongassertief.nl en help mij met mijn motto: ‘Hoe meer trotse introverte jongeren hoe beter!’

Nog meer lezen? Leer de andere introverte rolmodellen kennen! 

Nabil (25 jaar)
Sla die koetjes en kalfjes maar over!

Nynke (20 jaar)
In iedereen zit een wereldverbeteraar!

Petra (22 jaar)
Introverte leiders, bestaan die wel?

Nikki (21 jaar)
Wat is normaal? Weten we dat tegenwoordig wel?

Fatima (23 jaar)
Elke dag afspreken met vriendinnen? Liever niet!

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen