Omgaan met hooggevoelig kind

Omgaan met hooggevoelig kind

Vroeger werden hooggevoelige kinderen gezien als tere zieltjes die gewoon maar wat harder moesten worden. Ze moesten stoppen met al dat gehuil en niet altijd maar kat uit de boom kijken. Als jongen was het al helemaal uit den boze om gevoelig te zijn. Grote jongens huilen niet werd er vaak gezegd. Gelukkig zijn de tijden veranderd en is er tegenwoordig veel meer begrip voor gevoelige kinderen. Hooggevoelige of hoogsensitieve kinderen worden ze ook wel genoemd. In feite betekenen beide benamingen hetzelfde. Ben je benieuwd of jouw puber hooggevoelig is? Ik heb hier een tijdje terug een blog over geschreven waar je ook meteen je kind kan testen op hooggevoeligheid: hooggevoelig kind test

Hooggevoeligheid is een karaktereigenschap

Deze jongeren uiten hun gevoeligheid op verschillende manieren zoals: snel van slag zijn, teruggetrokken, observerend, introvert of juist extravert, voelen zich snel persoonlijk aangevallen enzovoort. Het zijn jongeren die bewust zijn van veel details en bijna alles zien, horen, ruiken en proeven. Hun gevoeligheid uit zich vaak ook lichamelijk. Zo hebben ze vaak een overactief immuunsysteem en reageren ze snel op kou en warmte. Ook kunnen bepaalde allergieën een rol spelen. Wat ook kenmerkend is voor hooggevoelige jongeren is dat ze na een drukke gelegenheid zoals een feestje echt ‘alleen’ tijd nodig hebben om weer op te laden. Anderen vinden deze jongeren soms teveel zeuren of een spelbreker maar deze jongeren hebben na teveel drukte echt rust nodig. 

Introvert en extravert

Hooggevoelige jongeren kunnen zowel introvert als extravert zijn. Al is maar rond de 30% echt extravert en dus 70% introvert. De mate van introversie of extraversie is afhankelijk van de manier waarop jongeren energie opdoen. Jongeren die veel oppervlakkige vrienden hebben, na schooltijd regelmatig afspreken en dus graag onder de mensen zijn hebben de karaktereigenschap extraversie. Deze jongeren doen energie op in het contact met anderen. Jongeren die van nature introvert zijn doen energie op door alleen te zijn. Ze houden van één op één gesprekken of kleine groepjes. Daarnaast houden ze van diepgang in gesprekken in plaats van smalltalk. Er zijn ook jongeren die zowel introverte als extraverte eigenschappen hebben. Deze jongeren vallen in de categorie ambivert. 

Omgaan met hooggevoelig kind. Hoe doe ik dat?

Hooggevoelige jongeren nemen kritiek vaak erg persoonlijk. Ze hebben vaak meer baat bij een vriendelijke terechtwijzing. Ik zeg altijd vaak: ‘Tegenover 1 kritiekpunt staan 5 complimenten’. Jongeren horen graag dat ze dingen goed doen en krijgen hier weer motivatie door en hooggevoelige jongeren helemaal! Daarnaast hebben hooggevoelige jongeren veel baat bij structuur en een vast ritme. Mocht je binnenkort willen verhuizen of op vakantie gaan dan is het goed om dit al ver van te voren met je puber te bespreken. Wat ook erg belangrijk is voor de ontwikkeling is slaap. Hooggevoelige jongeren hebben voldoende slaap nodig om alle indrukken van de dag te verwerken. Wanneer ze slaap te kort hebben gaat dit ten koste van hun gevoeligheid en raken ze sneller overprikkeld. 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen