Mijn zoon zit de hele dag op zijn kamer

Mijn zoon zit de hele dag op zijn kamer

Inhoudsopgave

Mijn zoon zit de hele dag op zijn kamer, wat kan ik doen?

Dit is een vraag die ik regelmatig krijg van de ouders die ik spreek. Ze maken zich zorgen om hun zoon en vragen zich af of hij niet teveel op zijn kamer zit. Ze vragen zich af of hun zoon niet vereenzaamd. Ze hebben al het een en ander geprobeerd om hem te stimuleren naar buiten te gaan. Het is heel begrijpelijk dat ze zich zorgen maken en het is goed om hierover te praten.  

Heel normaal

In feite is het heel normaal dat jongeren zich terugtrekken op hun kamer. Ze hebben vijf dagen in de week school en daarnaast vaak nog een sport of een hobby. Ook zijn er in het weekend in veel gezinnen allerlei activiteiten. De tijd dat ze alleen kunnen zijn pakken ze om de dag rustig te kunnen verwerken. Daarnaast gebeurt er ook een heleboel in de ‘online wereld‘ op sociaal vlak. Ook al lijkt het dat jongeren ‘alleen’ op hun kamertje zitten, ze zijn sociaal gezien alsnog actief. 

Iedereen is anders

Daarnaast is het zo dat het karakter ook een grote rol speelt. Krijgt je zoon energie van contact met anderen? Houdt hij van grote vriendengroepen en veel gezelligheid? Of houdt je zoon meer van één op één contacten en kleine groepjes? Én laadt hij weer op door alleen te zijn? Voor meer introverte jongeren is het volgen van 5 dagen school in een volle klas al een enorme opgave. Ze hebben de tijd alleen nodig om weer energie op te doen. Voor extraverte jongeren geldt het tegendeel. Zij spreken het liefste nog af en gaan graag samen op pad.

Wanneer moet ik mij zorgen maken?

Jongeren kunnen worstelen met onzekerheid of verlegenheid. Ze maken zich voortdurend zorgen om wat anderen van hun vinden. En sommige jongeren zijn echt eenzaam en hebben geen vrienden. Het is dan erg belangrijk om aan de bel te trekken. Iedereen heeft namelijk behoefte aan fijne vriendschappen! En vooral voor jongeren is het hebben van vrienden cruciaal voor de sociale ontwikkeling. 

 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Recente artikelen