Mijn kind zondert zich af

Mijn tiener zondert zich af

Mijn kind zondert zich af

‘Mijn kind zondert zich af‘ hoor ik regelmatig van ouders. Ze maken zich zorgen om hun puber. Hij trekt zich vaak terug en is veelal op zijn kamer te vinden. Hij vermaakt zich prima online en ze horen hun puber ook regelmatig praten met online vrienden. Na een drukke schooldag trekt hij zich terug op zijn kamer en hij komt pas met het avondeten weer naar beneden. Met vrienden afspreken doet hij af en toe.

Energie

Ik ben altijd nieuwsgierig hoe hun puber was op de basisschool. Wat deed hij wanneer hij uit school kwam? Had hij toen veel vrienden? Hoe vaak sprak hij met ze af? Of trok hij zich toen ook al terug op zijn kamer? Jongeren doen op verschillende manieren energie op. Sommige jongeren willen na een drukke schooldag graag nog afspreken met anderen. Ze doen energie op door samen te zijn met anderen. Anderen trekken zich liever terug en krijgen weer energie door alleen te zijn.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Introversie

Jongeren die introvert zijn van karakter kunnen hun vrienden op één hand tellen. Ze doen energie op door alleen te zijn. Wanneer ze afspreken doen ze dit het liefste één op één of in kleine groepjes. Het zijn de luisteraars in plaats van praters en zeggen pas iets wanneer ze er goed over nagedacht hebben. In een grote groep ‘verdwijnen’ ze tenzij ze de leiding hebben. Het kunnen goede leidinggevenden zijn wanneer ze dit ambiëren. Doordat ze zo goed kunnen luisteren weten ze precies wat er speelt in het team.

Wanneer moet je je zorgen maken? 

Wanneer je merkt dat je puber zich vaker terugtrekt dan normaal, zijn vrienden niet meer spreekt en slechte cijfers haalt kan er meer aan de hand zijn. Als ouder ken je je kind door en door en weet je intuïtief wanneer je kind niet lekker in zijn vel zit. Je mag daarom ook op dit innerlijke kompas vertrouwen. Ga het gesprek aan met je puber en benoem wat je ziet en dat je je zorgen maakt. Mocht je even willen praten dan kan je mij altijd bellen. Ik denk graag met je mee!

 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen