Mijn kind zit in de knoop met zichzelf

Mijn puber zit in de knoop met zichzelf

Mijn kind zit in de knoop met zichzelf

‘Mijn kind zit in de knoop met zichzelf’ hoor ik regelmatig van ouders. Het kan behoorlijk lastig zijn om je kind zo te zien worstelen. Ik ben altijd benieuwd hoe lang het al speelt en wat ouders er al aan hebben gedaan. Ook kan het per situatie verschillen wat ouders onder ‘in de knoop met zichzelf zijn’ verstaan. Wat ik vaak hoor is dat hun kind is verandert van een spontaan en open kind naar een stille en teruggetrokken puber. 

Puberteit 

Over het algemeen verandert er veel in de puberteit. Pubers komen los van hun ouders en gaan hun eigen identiteit vormen. Veel ouders krijgen ermee te maken dat ze minder van hun kind horen. Jongeren trekken met elkaar op en leren van elkaar binnen vriendschappen. Ze vinden privacy opeens erg belangrijk en bespreken hun gedachten liever met hun beste vriendin dan met hun ouders. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Wat kan je als ouder doen?

Ook al lijkt het dat jongeren minder van hun ouders aannemen. Het tegendeel is waar! Onder het gechagerijn en gemopper zit een puber die oplet wat zijn ouders zeggen. Het is goed om in contact te blijven met je puber en aan te geven dat zij altijd bij je terechtkan. Wat er ook gebeurt! Stel ook belangstellende ‘open vragen’ aan je puber beginnende met wie/wat/waar/hoe. Deze vragen helpen je kind haar gedachten te ordenen en open haar verhaal te vertellen. 

Wat kan je nog meer doen?

Geef het de tijd en bekijk hoe het met je puber gaat over een wat langere periode. Het is heel normaal wanneer je puber worstelt met zichzelf. In veel gevallen komt je puber er zelf weer bovenop. Als het al een tijdje speelt kan het helpen wanneer je je zorgen uitspreekt naar je kind. Mocht je twijfelen en contact willen dan kan je mij altijd bellen of mailen. Ik denk graag met jullie mee!

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen