Mijn kind zit altijd thuis

Mijn kind zit altijd thuis

Je zoon studeert aan de hogeschool en haalt, ondanks dat hij regelmatig klaagt, toch goede cijfers. Hij heeft een paar vrienden overgehouden van de middelbare school en hier heeft hij af en toe contact mee. Merendeel van z’n vrije tijd besteed hij aan gamen. Hij gaat nooit op stap en lijkt ook geen interesse te hebben in meiden. Wel vindt hij het gezellig om met de familie tv te kijken en samen te wandelen. Hij lijkt gelukkig te zijn maar toch maak je je zorgen. Zijn de vriendschappen die hij heeft wel voldoende? Je denkt regelmatig: ‘Mijn kind zit altijd thuis, is dat wel oké?’

Mijn kind zit altijd thuis, hoe erg is dat?

Jongeren kunnen erg verschillen in hoe ze omgaan met sociale contacten en wat hun behoefte op dat vlak is. Jongeren, die van nature wat introverter zijn van karakter, vinden het heerlijk om alleen te zijn. Daarnaast houden ze meer van één op één contacten en kleine groepjes. Af en toe spreken ze af en tijdens het afspreken vinden ze het vaak fijn om iets te doen of juist te praten over diepgaande onderwerpen. Veel sociaal contact put deze jongeren vaak uit, hoe leuk ze het ook vinden! Ze hebben echt tijd nodig om alleen weer energie op te doen. Herken je je kind hierin of juist niet?

Nieuw! Online Cursus Sociaal en Sterk als Introvert

Help je kind om zich sociaal zelfverzekerd te voelen, zonder dat hij of zij zich anders hoeft voor te doen. Laat je kind zijn of haar eigen, unieke manier van communiceren ontdekken en ontwikkelen met de online cursus: Sociaal en sterk als introvert. 

Sociaal als puber

Mijn kind is veranderd!

Jongeren die van nature extraverter zijn hebben behoefte aan meer sociale prikkels. Ze krijgen energie door in contact te zijn met anderen en hebben veel ‘oppervlakkige’ contacten. Ze nemen ook vaker initiatief om dingen te ondernemen met anderen. Sommige ouders zien hun kind opeens veranderen van een zeer spraakzame tiener naar een zeer stille tiener. Vaak is er dan wat meer aan de hand. Soms heeft het gewoon tijd nodig en krabbelt je kind vanzelf weer op. Soms kan het helpen dat je kind met iemand gaat praten. Dit kan alleen als hij of zij hiervoor open staat!

‘Mijn kind zit altijd thuis’. Wie heeft er last van?

Merk je dat je kind echt ongelukkig is geworden van het vele thuis zijn? Of zie je je kind niet perse als ongelukkig maar vraag je je af of je hem niet meer moet stimuleren? Ga in gesprek met je kind en deel je gedachten. Wat wil je kind zelf? Zou hij meer vrienden willen hebben of vindt hij het wel best zo? Pas als je kind gemotiveerd is dan kan er ook iets veranderen. Vraag hem om ideeën en oplossingen.. Wat kan hem helpen om vaker iets te ondernemen met vrienden? Vaak heeft je kind zelf goede oplossingen!

 

Misschien is dit ook interessant om te lezen: 

 

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen