Mijn kind zegt niks uit zichzelf. Wat kan ik doen?

Puber

Mijn kind zegt niks uit zichzelf

Het was een typische avond aan de eettafel. Terwijl mijn partner en ik onze dag deelden, viel het me op dat onze tiener zich stil hield. “Waarom zegt mijn tiener niets uit zichzelf?” flitste er door mijn gedachten. Van nature heeft hij een rustig karakter maar hij moet toch echt wel leren om dingen met ons als ouders te delen.. Anders weet ik nooit wat er in hem omgaat!

 

Als ouder van een puber is het begrijpelijk om je af te vragen waarom ze soms minder praten dan je zou verwachten. Maar het is belangrijk om te onthouden dat tieners hun eigen unieke persoonlijkheden ontwikkelen, en sommigen neigen nu eenmaal naar meer stilte dan anderen.

Waarom is mijn tiener stil?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een tiener niet veel uit zichzelf zegt. Het kan zijn dat ze worstelen met hun eigen identiteit, bezig zijn met hun gedachten en gevoelens, of gewoon de behoefte hebben aan meer privacy.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Wat kan je als ouder doen?

  1. Respecteer hun ruimte: Geef je tiener de ruimte om stil te zijn als ze dat willen. Forceer ze niet om te praten als ze er niet klaar voor zijn.

  2. Toon interesse: Toon oprechte interesse in hun leven, maar forceer geen gesprekken. Stel open vragen en geef ze de kans om te praten wanneer ze zich comfortabel voelen.

  3. Creëer een veilige omgeving: Maak duidelijk dat je beschikbaar bent als ze willen praten, zonder te oordelen of advies op te dringen.

  4. Zoek naar andere manieren van communicatie: Soms kunnen tieners zich beter uiten via tekstberichten, notities of creatieve expressie. Moedig alternatieve manieren van communicatie aan.

  5. Uit je zorgen: Het kan geen kwaad om aan te geven dat je je zorgen maakt tegen je kind. Je kan benoemen waarover je je zorgen maakt en aan je kind vragen of dit terecht is. Dit kan net dat ene zetje zijn waardoor je kind opeens wel z’n gedachten met je deelt. 

Extraverte ouders en introverte tieners

Als extraverte ouder kan het een uitdaging zijn om een introverte tiener te begrijpen. Het is belangrijk om te onthouden dat stilte niet altijd een teken van problemen is. Introverte pubers hebben meer rust en stilte nodig dan gemiddeld. Dit terwijl wanneer je meer extravert bent juist graag in je vrije tijd onder de mensen bent. Respecteer de behoefte aan ruimte en privacy van je kind, maar laat tegelijkertijd zien dat je er bent als je kind je nodig hebt. Begrijpen dat persoonlijkheden kunnen verschillen, helpt bij het creëren van een evenwichtige omgeving waarin zowel de extraverte ouder als de introverte tiener gedijen. Zoek naar manieren om te communiceren die voor jullie beiden werken, en respecteer elkaars grenzen.

Oftewel.. 

Elke tiener groeit op zijn eigen tempo en heeft zijn eigen manier om zichzelf uit te drukken. Blijf ondersteunend, liefdevol en geduldig, en geef ze de ruimte om zichzelf te ontdekken. Uiteindelijk zullen ze hun stem vinden, op hun eigen unieke manier. Mocht je toch je twijfels hebben en het fijn vinden om te praten dan kan je mij altijd bellen of mailen. Ik denk graag met je mee!

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen