Mijn kind wordt buitengesloten

Mijn kind wordt buitengesloten

Mijn kind wordt buitengesloten op de middelbare school

Het is, voor de ouders die ik spreek, hartstikke pijnlijk om hun kind zo te zien struggelen. Afwijzing en buitengesloten worden zijn een van de naarste dingen die in de puberteit op de middelbare school kunnen gebeuren. Het helpt dan ook niet wanneer je puber ook nog eens last heeft van verlegenheid. Bij sommige ouders komen de herinneringen van hun eigen jeugd naar boven. Misschien heb je vroeger ook te dealen gehad met afwijzing en voel je heel erg met je kind mee. 

Wordt je kind écht buitengesloten?

Je buitengesloten ‘voelen’ en écht buitengesloten worden zijn twee verschillende dingen. Waarschijnlijk heb je hierover al verschillende gesprekken gevoerd met je zoon of dochter. In de praktijk merk ik dat jongeren zich al snel buitengesloten ‘voelen’ terwijl ze, als ik doorvraag, erachter komen dat ze soms iets te snel die conclusie hebben getrokken. 

Onzekere gedachten

‘Ze vinden mij toch niet aardig’, ‘ik ben raar’ of ‘ik ben dom’ zijn gedachten die ze denken. Met het gevolg dat deze jongeren zich afsluiten van de groep en geen initiatief meer durven te nemen. Verlegenheid kan beklemmend werken. 

Echt buitengesloten worden

Stelselmatig genegeerd worden, de rug toegekeerd krijgen, niet meegevraagd worden etc. zijn wel echt duidelijke aanwijzingen dat jongeren buitengesloten worden. Op de langere termijn kan dit schadelijk zijn voor jongeren. Praten met school en de mentor kan helpen. Tegelijkertijd kan het een hardnekkig probleem zijn en menig docent zit ook met zijn handen in het haar. 

Wat kan je als ouder doen?

Het kan helpen om je kind te stimuleren op een sportclub of andere hobbyclub te gaan. Een andere sociale situatie kan zorgen voor meer lucht. Je puber kan nieuwe contacten opdoen en krijgt een tweede kans om vriendschappen op te bouwen. Als verlegenheid een rol speelt kan een weerbaarheidstraining helpen. Je puber ontmoet jongeren die ook op zoek zijn naar nieuwe vrienden en kunnen sociaal gezien op elkaar oefenen. Ze merken dat ze niet de enige zijn en voelen zich gesteund door elkaar!


Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen