Mijn kind wil niet naar school

Mijn kind wil niet naar school

Niet alle jongeren zijn altijd even blij en gemotiveerd om naar school te gaan. Het is voor ouders soms heel moeilijk om hiermee om te gaan. De redenen waarom jongeren geen zin kunnen hebben in school zijn nogal divers. Zo hoor ik wisselende verhalen. De ene puber vindt geen aansluiting in de klas en voelt zich eenzaam. De andere puber kan het niveau niet aan en worstelt hiermee. Ook komt het voor dat jongeren niks aan school doen waardoor ze achter lopen en daardoor gedemotiveerd raken. Laatst had ik een gesprek met een jongen die ook geen zin had in school.

Eenzaam

Op het moment dat ik hem voor het eerst sprak kwam hij nog een beetje afstandelijk over. Dit merk ik wel vaker bij pubers. Ze hebben de tijd nodig om bij mij te ‘ontdooien’ en dit is helemaal oké. Op een gegeven moment kwam het hoge woord eruit: ‘ik voel mij alleen op school’. Iedereen lijkt het maar naar zijn of haar zin te hebben en ik heb niemand met wie ik echt vrienden ben. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Bezorgd

Zijn moeder had ik al eerder aan de telefoon gesproken. Ze vertelde dat ze zich al een lange tijd zorgen maakt. Ze merkte dat haar zoon zich steeds meer terug trok op zijn kamer. Ook merkte ze dat hij zich steeds vaker ziek begon te melden. Hij was wel een keer écht ziek maar de keren daarna bleek eerder met zijn eenzaamheid te maken te hebben dan dat hij echt ziek was. 

Mijn kind wil niet naar school wat nu?

Jongeren worstelen zowel lichamelijk als mentaal in de puberteit. De drang om bij de groep te horen is heel normaal. Zeker wanneer jongeren van hun veilige basisschool over gaan naar de middelbare school kunnen gevoelens van onzekerheid een rol gaan spelen. Vinden anderen hun wel aardig of juist niet? Jongeren moeten echt weer hun plek vinden en nieuwe vriendschappen opbouwen. 

Wat kan je als ouder doen?

De meeste ouders voelen hun kinderen goed aan en merken al snel dat er iets aan de hand is. Waarschijnlijk heb je ook deze voelsprieten en maak je je al een lange tijd zorgen. Misschien heb je al een gesprek met je kind gevoerd of misschien niet. Deel vooral je bezorgdheid en vraag hoe je kind erin staat. Probeer samen op zoek te gaan naar oplossingen en laat je puber meedenken. Mocht je vastlopen en je zorgen willen delen dan is het altijd mogelijk om gratis even met mij te bellen. Samen kunnen we kijken wat nodig is. 

Misschien is dit ook interessant om te lezen: 

Angela Reijnhoudt

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen