Inhoudsopgave
ToggleMijn kind voelt zich snel aangevallen
‘Mijn kind voelt zich snel aangevallen‘ krijg ik regelmatig van ouders te horen. Het kan heel lastig zijn wanneer je puber hiermee worstelt. Je puber voelt zich snel aangesproken en denkt dat een opmerking of grapje over hem gaat. Of je puber wordt snel boos of verdrietig wanneer hij een opmerking krijgt. In dit blog kan je tips lezen over wat kan helpen zodat je kind zich dingen minder persoonlijk gaat aantrekken.
Hoe komt het dat je puber zich zo snel aangevallen voelt?
Vaak heeft dit te maken met het zelfvertrouwen van je puber. Pubers met weinig zelfvertrouwen betrekken opmerkingen van anderen sneller op zichzelf. Ze zien het als een bevestiging dat ze niet ‘goed’ genoeg zijn. Grapjes en opmerkingen kunnen dan extra lastig zijn om mee te dealen. Ook als pubers perfectionistisch zijn kunnen ze hier extra last van hebben. Ze leggen de lat erg hoog voor zichzelf en het voelt dan extra als falen wanneer ze er niet aan kunnen voldoen.
Heeft je puber last van verlegenheid?
De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:
- Op iemand af kan stappen
- Met iemand een praatje kan maken
- Een gesprek gaande kan houden
- Vriendschappen aan kan gaan en kan onderhouden
Wat kan je puber helpen zodat hij zich minder aangevallen voelt?
Het lijkt voor de hand liggend maar het is altijd goed om actief te luisteren naar je kind en zijn gedachten en gevoelens serieus te nemen. Probeer tijdens het luisteren niet te oordelen en geef je kind alle ruimte om zijn gevoelens te uiten. Benoem dat het oké is voor je kind om zich af en toe boos of verdrietig te voelen en dat dit hele normale emoties zijn. Oefen, als je kind ervoor openstaat, met het reageren op grapjes en opmerkingen.
Wat kan nog meer helpen?
Het kan helpen wanneer je kind leert te relativeren. Weet je kind zeker dat die opmerking over hem ging? Waaruit blijkt dat? Heeft iemand echt zijn naam genoemd? Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Door deze vragen te stellen wordt je kind bewust van z’n (negatieve) gedachten en kan hij er anders naar kijken.
Positieve insteek
Tegenover één kritiekpunt staan vijf complimenten. Mijn oude stagebegeleider benoemde dit regelmatig in gesprekken met ouders. Deze stelregel is ook goed toepasbaar binnen relaties. Iedereen vindt het fijn wanneer anderen waardering uitspreken en dit geeft meteen een positieve boost. Ook pubers groeien hier extra van en worden zich bewust van de dingen die ze wél goed doen.
Misschien is dit ook interessant om te lezen:
Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast
Luister de podcast via Spotify!
- Luister naar mijn persoonlijke verhaal
- Krijg ideeën hoe je je puber kan helpen
- Helemaal gratis