Mijn kind voelt zich ongelukkig op school

Wat kan ik doen als mijn kind zich zo ongelukkig voelt?

De opmerking: ‘Mijn kind voelt zich ongelukkig op school’ krijg ik (helaas) regelmatig te horen van ouders. Ze zien dat hun kind al een lange tijd met zichzelf worstelt. Hun zoon of dochter is het nog steeds niet gelukt om leuke vriendschappen op school op te bouwen. Dit is voor jou als ouder super lastig en al helemaal voor je kind. Waarschijnlijk heb je je kind ook al heel wat goede adviezen gegeven maar lijken ze maar niet aan te slaan. Waarschijnlijk komen onderstaande tips je bekend voor en heb je alles al wel toegepast. Maar misschien dat er toch nog een tip tussen staat waar je wat aan hebt.

Dit zijn wat algemene tips voor wanneer je kind zich ongelukkig voelt op school:

– Laat je kind een leuke hobby of club uitkiezen waar hij/zij in contact komt met andere jongeren. Zo krijgt je zoon naast school nog een extra kans om nieuwe jongeren te leren kennen. Een gedeelde interesse zorgt vaak ook weer voor extra gespreksstof.
– Oefen met je puber (als je kind ervoor openstaat) door middel van rollenspellen: oefen hoe hij op iemand kan afstappen, hoe hij een gesprekje kan starten, hoe hij een gesprek gaande kan houden, wat hij uit zichzelf zou kunnen vertellen.
– Creëer zelf net wat meer situaties waarin je zoon of dochter zijn of haar sociale vaardigheden weer kan oefenen. Organiseer een leuk feestje, nodig wat vaker familie uit, ga samen op stap etc.
– Wees positief en geef complimenten op de momenten dat je kind positief gedrag laat zien. Al is het in jouw ogen iets kleins zoals een vraag stellen, op iemand afstappen en zeggen ‘hoe is het?’, een klasgenoot een appje sturen om te vragen of ze samen iets met elkaar kunnen afspreken. Elke keer dat je als ouder positief bent zal je kind ook het gevoel hebben dat hij of zij vooruit gaat in het contact met anderen. Heel cliché: tegenover 1 kritiekpunt staan 5 complimenten. Jongeren groeien op het moment dat ze horen dat er dingen goed gaan en dat je trots op je zoon of dochter bent! Al is dit misschien niet meteen van je kind zijn gezicht af te lezen, ze onthouden jouw positieve woorden wel!

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Wat kan je nog meer doen?

Sommige jongeren hebben extra moeite om aansluiting te vinden in de groep. Ze hebben vroeger misschien te maken gehad met pesten en dit heeft voor een deuk gezorgd in het zelfvertrouwen. Andere jongeren zijn van nature wat gevoeliger en nemen bepaalde opmerkingen misschien te persoonlijk. Ze voelen zich al snel aangevallen en blijven erover door piekeren. Mocht de situatie na een paar weken/ maanden nog steeds niet verbeterd zijn kan het goed zijn om eens contact op te nemen met een kindercoach/jongerencoach. Afhankelijk van de situatie kan een individuele training of een groepstraining ingezet worden zodat je zoon of dochter zich in de toekomst weer een stuk prettiger gaat voelen. In veel gevallen gaat mijn voorkeur uit naar een groepstraining omdat jongeren dan ook de mogelijkheid krijgen nieuwe jongeren te leren kennen. Ze zien dat ze niet de enige zijn die regelmatig worstelt en ze kunnen steun vinden bij elkaar. Mocht je even willen praten dan kan je mij altijd bellen. Ik denk graag met je mee!

Misschien is dit ook nog interessant om te lezen:

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen